Zemiakové yiachni - odpoveď Grécka na zemiakový paprikáš
Typ receptu: Hlavné jedlo
Kuchyňa: Grécka kuchyňa
Čas prípravy:
Čas varenia:
Celkový čas:
Porcie: 4
Suroviny
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
750g zemiakov
4 zrelé paradajky, alebo jedna 400g konzerva paradajok
200g kalamata olív (fialové olivy, grécka odroda, dostať v hypermarketoch)
olivový olej
1 lyžička sušeného oregana
3 bobkové listy
syr feta
soľ, čierne korenie
Postup
Zemiaky očistím, nakrájam na kocky, očistím a na jemno nakrájam aj cibuľu a cesnak
Na veľkej panvici zohrejem olivový olej na ktorom potom po 4-5 min. opražím cibuľu, cesnak a oregano. Osolím, okorením.
Pridám zemiaky, nakrájané paradajky, bobkový list a poriadne premiešam. Prilejem vodu, aby akurát zaliala zemiaky. Na strednom ohni varím 20-30 minút, kým sú zemiaky skoro hotové.
Medzičasom vykôstkujem olivy a pridám ich k zemiakom
Varím ďalších cca. 10 min., kým sú zemiaky hotové a omáčka trochu zhustne
Servírujem ihneď, horúce, s porciou feta syru.
Recipe by Malomestský gurmán at https://gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/stredomorie/zemiakove-yiachni-odpoved-grecka-na-zemiakovy-paprikas/