Zemiakové yiachni - odpoveď Grécka na zemiakový paprikáš
Typ receptu: Hlavné jedlo
Kuchyňa: Grécka kuchyňa
Čas prípravy: 
Čas varenia: 
Celkový čas: 
Porcie: 4
 
Suroviny
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 750g zemiakov
  • 4 zrelé paradajky, alebo jedna 400g konzerva paradajok
  • 200g kalamata olív (fialové olivy, grécka odroda, dostať v hypermarketoch)
  • olivový olej
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 3 bobkové listy
  • syr feta
  • soľ, čierne korenie
Postup
  1. Zemiaky očistím, nakrájam na kocky, očistím a na jemno nakrájam aj cibuľu a cesnak
  2. Na veľkej panvici zohrejem olivový olej na ktorom potom po 4-5 min. opražím cibuľu, cesnak a oregano. Osolím, okorením.
  3. Pridám zemiaky, nakrájané paradajky, bobkový list a poriadne premiešam. Prilejem vodu, aby akurát zaliala zemiaky. Na strednom ohni varím 20-30 minút, kým sú zemiaky skoro hotové.
  4. Medzičasom vykôstkujem olivy a pridám ich k zemiakom
  5. Varím ďalších cca. 10 min., kým sú zemiaky hotové a omáčka trochu zhustne
  6. Servírujem ihneď, horúce, s porciou feta syru.
Recipe by Malomestský gurmán at https://gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/stredomorie/zemiakove-yiachni-odpoved-grecka-na-zemiakovy-paprikas/