Hovädzie mäsové guľky korunované syrom Gorgonzola (Niva) s krémovou paradajkovou omáčkou
Typ receptu: Mäsité hlavné jedlo
Čas prípravy: 
Čas varenia: 
Celkový čas: 
 
Jemne bylinkovo korenené, čisté hovädzie mäso zapekané s Gorgonzolou. Čo by sa na tom už dalo pokaziť?
Suroviny
Mäsové guľky
  • 500g mletej hovädziny
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 vajce
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 hŕstka strúhaného syra Grana Padano
  • 1 hŕstka strúhanky
  • 2 PL jemne nakrájanej šalvie (alebo 1-2 ČL sušenej)
  • olivový olej
  • 100g syru Gorgonzola, alebo podobný syr s modrou plesňou
Paradajková omáčka
  • trochu masla
  • 2 bobkové listy
  • 1 jemne nasekaná menšia cibuľa
  • 1 dl kuracieho vývaru
  • 1 konzerva paradajok
  • 2 dl smotany na šľahanie
Postup
Mäsové guľky
  1. Mleté mäso osolím, okorením a v miske premiešam s roztlačeným cesnakom, vajcom, syrom Grana Padano, strúhankou a šalviou.
  2. Z mäsa spravím niekoľko stredne veľkých guličiek, potriem ich olivovým olejom, aby sa pekne upiekli
  3. Prstami spravím v strede každej guľky preliačinu, do ktorej naložím kúsky gorgonzoly.
  4. Guľky vložím do rúry predohriatej na 200 stupňov a pečiem 15-20 minút.
Krémová paradajková omáčka
  1. Kým sa guľky pečú na panvici rozpálim trochu olivového oleja a masla, pridám bobkové listy a cibuľu. Osolím, okorením a pár minút to celé nechám pražiť.
  2. Pridám kurací vývar a paradajky, rýchlo prevarím, následne prilejem smotanu omáčku nechám pomaly bublať asi 10 minút. Ak sa vám zdá omáčka ako príliš kyslá, môžete kľudne pridať trochu cukru.
  3. Po 10 minútach varenia je omáčka hotová, servírujem ju buď priamo s guľkami a napr. so zemiakmi, pečivom, alebo s cestovinami.
Recipe by Malomestský gurmán at https://gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/zo-sveta/hovadzie-masove-gulky-korunovane-syrom-gorgonzola-niva-s-kremovou-paradajkovou-omackou/