Jemne bylinkovo korenené, čisté hovädzie mäso zapekané s Gorgonzolou. Čo by sa na tom už dalo pokaziť?
Suroviny
Mäsové guľky
500g mletej hovädziny
soľ
čierne korenie
1 vajce
1 strúčik cesnaku
1 hŕstka strúhaného syra Grana Padano
1 hŕstka strúhanky
2 PL jemne nakrájanej šalvie (alebo 1-2 ČL sušenej)
olivový olej
100g syru Gorgonzola, alebo podobný syr s modrou plesňou
Paradajková omáčka
trochu masla
2 bobkové listy
1 jemne nasekaná menšia cibuľa
1 dl kuracieho vývaru
1 konzerva paradajok
2 dl smotany na šľahanie
Postup
Mäsové guľky
Mleté mäso osolím, okorením a v miske premiešam s roztlačeným cesnakom, vajcom, syrom Grana Padano, strúhankou a šalviou.
Z mäsa spravím niekoľko stredne veľkých guličiek, potriem ich olivovým olejom, aby sa pekne upiekli
Prstami spravím v strede každej guľky preliačinu, do ktorej naložím kúsky gorgonzoly.
Guľky vložím do rúry predohriatej na 200 stupňov a pečiem 15-20 minút.
Krémová paradajková omáčka
Kým sa guľky pečú na panvici rozpálim trochu olivového oleja a masla, pridám bobkové listy a cibuľu. Osolím, okorením a pár minút to celé nechám pražiť.
Pridám kurací vývar a paradajky, rýchlo prevarím, následne prilejem smotanu omáčku nechám pomaly bublať asi 10 minút. Ak sa vám zdá omáčka ako príliš kyslá, môžete kľudne pridať trochu cukru.
Po 10 minútach varenia je omáčka hotová, servírujem ju buď priamo s guľkami a napr. so zemiakmi, pečivom, alebo s cestovinami.
Recipe by Malomestský gurmán at https://gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/zo-sveta/hovadzie-masove-gulky-korunovane-syrom-gorgonzola-niva-s-kremovou-paradajkovou-omackou/