Marocké guľky s paradajkovým cícerom a falošným „harissa dipom“
Typ receptu: mäsité jedlo
Čas prípravy: 
Čas varenia: 
Celkový čas: 
 
Pochutnajte si na arómach severnej Afriky. Korenisté guľky z jahňacieho mäsa so zdravou prílohou.
Suroviny
  • 50 dkg mletého jahniaceho mäsa resp. mix mletého masa (hovädzie, bravčové)
  • 2 stredne veľké cible
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olej
  • paprika mletá
  • rasca mletá
  • chilli paprika
  • soľ
  • čierne korenie
  • koriander
  • kurkuma
  • 1 - 2 konzervy cíceru
  • 1 – 2 konzervy drvených paradajok
  • 1 lyžička krištáľového cukru ( podľa chuti )
  • 1 veľká kyslá smotana, alebo biely jogurt
  • papriková pasta „červené zlato“ - piros arany
  • šalátový mix
  • reďkovka
  • rukola
  • olivový olej
  • citrónová šťava
  • biele víno
Postup
Guľky
  1. Cibuľu nakrájam na malé kocky a rozpučím strúčik cesnaku.
  2. Mleté mäso, cibuľu, cesnak, rascu mletú, papriku mletú, soľ, čierne korenie, kurkumu a koriander dôkladne premiešam a urobím masové guľky.
  3. Na rozpálenom oleji pečiem guľky cca. 10 min.
Paradajkovo cícerová omáčka
  1. Na rozpálenom oleji začnem restovať nasekanú cibuľu, cesnak a chilli papričku z ktorej najprv odstránim semienka. Potom pridám trocha bieleho vína. Postupne pridám cícer a osolím, okorením a pridám konzervy drvených paradajok.
Falošný „harissa dip
  1. Medzitým pripravím falošný „harissa dip“, veľmi jednoducho. K smotane, alebo k bielemu jogurtu pridám „červené zlato“ podľa vlastnej chuti.
Šalát
  1. Na koniec zmiešam šalátový mix, nasekanú reďkovku, rukolu, ktorý ochutím olivovým olejom a citrónovou šťavou. Osolím a okorením.
Recipe by Malomestský gurmán at https://gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/zo-sveta/marocke-gulky-s-paradajkovym-cicerom-a-falosnym-harissa-dipom/