Pečená srnka s brusnicovou omáčkou a s pečenými zemiakmi v šupke
Typ receptu: mäsité jedlo
Čas prípravy: 
Čas varenia: 
Celkový čas: 
 
Ponúkame vám recept na marinované, krehké srnčie mäso aj s výbornou brusnicovou omáčkou.
Suroviny
  • 1,5 kg srnčie stehno v celku
  • grilovacie korenie, korenie Divina
  • citrónová kôra z 2 citrónov
  • borievky
  • olivový olej
  • 1 cibuľa
  • 5 - 6 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica paradajkovej pyré
  • soľ
  • čierne korenie
  • 5 dcl červeného vína
  • brusnice
  • brusnicový, resp. ríbezlový lekvár
  • 125 g masla
  • zemiaky
  • rasca mletá
  • provensálske korenie
Postup
  1. Srnčie stehno dôkladne natriem marinádou. Na prípravu marinády potrebujem: olivový olej, 1 kl grilovacieho korenia, 2 kl korenia divina, 2 strúčiky roztlačeného cesnaku, citronovú kôru 1 citróna. Mäso troška narežem na 5 miestach a do otvorov vložím strúčiky cesnaku a borievky.
  2. Mäso dám do chladničky na 2 dni. Každý deň ho pootáčam.
  3. Mäso vyberiem z chladničky hodinu pred pečením a podlejem 2 dcl červeného vína. Pokryjem alobalom a dám na 1 hod. do 200°C rúry. Po hodine pečenia alobal odstránim a pečiem ďalej max. ešte 1 hodinu.
  4. Kým mäso pečiem, umyjem 7 – 8 zemiakov a rozkrájam ich na polky, resp. na štvrte. Pripravím ich do pekáča tak, že ich popkvapkám olivovým olejom, a posypeme mletou rascou a provensálskym korením. Na opekanie potrebjem asi 40 min., 10 min. pred koncom opekania pekáč vyberiem z rúry a na každý kus zemiakov položím plátky masla. Zemiaky vložím späť do rúry na 10. min.
  5. Kým sa mäso a zemiaky pečú, pripravým brusnicovú omáčku. Nasekám 1 cibuľu a 1 strúčik cesnaku na veľmi drobné kúsky. Cibuľu a cesnak orestujem na olivovom oleji do zlatista. Potom pridáme 1kl paradajkového pyré, osolím a okorením. Pridáme 1 balenie sušených brusníc, troška restujem a podlejem 3 dcl červeného vína. Postupne potom pridám borievky, korenie divina podľa chuti, 5 kl lekváru a kôru 1 citróna. Pred tým, ako je omáčka hotová pridám kus masla.
  6. Keď je mäso hotové vyberiem ho z rúry a nakrájam na plátky.
  7. Servírujem na tanier so zemiakmi a pridám brusnicovú omáčku. Podávame kvalitným suchým červeným vínom, min. 13%-ným.
Recipe by Malomestský gurmán at https://gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/zo-sveta/pecena-srnka-s-brusnicovou-omackou-a-s-pecenymi-zemiakmi-v-supke/