Šťaveľová (štiavová) omáčka s volským okom a zemiakovou kašou
Typ receptu: bezmäsité jedlo
Čas prípravy: 
Čas varenia: 
Celkový čas: 
 
Suroviny
  • 200 g šťaveľ
  • 250 ml kyslá smotana
  • cukor
  • soľ
  • čierne korenie
  • vajce 4
  • zemiaky
  • maslo
  • mlieko
  • rastlinný olej
  • hladká múka
Postup
  1. Zemiaky ošúpem, pokrájam na kocky a dám variť do osolenej vody.
  2. Kým sa varia zemiaky, umyjem si pod tečúcou vodou šťaveľ. Nesekám ho. Dám na panvicu lyžicu oleja , keď je dostatočne rozohriaty, nasypem naň umytý šťaveľ a za stáleho miešania, ho nechám úplne rozpustiť. Musí zostať tekutý. Osolím, okorením a pridám troška cukru podľa chuti. Do tohto základu nalejem v kyslej smotane rozhabarkovanú hladkú múku a za stáleho miešania, na slabšom ohni postupne uvarím.
  3. Uvarené zemiaky scedím. Zemiaky rozpučím do kaše pridám 60g masla a mlieko podľa chuti. Celé to spolu premiešam.
  4. Na teflonovú panvicu dám trochu oleja, rozbijem 4 vajíčka, osolím a okorením.
  5. Na tanier servírujem zemiakovú kašu, volské oko a šťaveľovú omáčku.
Recipe by Malomestský gurmán at https://gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/nielen-gulas/stavelova-stiavova-omacka-s-volskym-okom-a-zemiakovou-kasou/