Šťaveľová (štiavová) omáčka s volským okom a zemiakovou kašou
Typ receptu: bezmäsité jedlo
Čas prípravy:
Čas varenia:
Celkový čas:
Suroviny
200 g šťaveľ
250 ml kyslá smotana
cukor
soľ
čierne korenie
vajce 4
zemiaky
maslo
mlieko
rastlinný olej
hladká múka
Postup
Zemiaky ošúpem, pokrájam na kocky a dám variť do osolenej vody.
Kým sa varia zemiaky, umyjem si pod tečúcou vodou šťaveľ. Nesekám ho. Dám na panvicu lyžicu oleja , keď je dostatočne rozohriaty, nasypem naň umytý šťaveľ a za stáleho miešania, ho nechám úplne rozpustiť. Musí zostať tekutý. Osolím, okorením a pridám troška cukru podľa chuti. Do tohto základu nalejem v kyslej smotane rozhabarkovanú hladkú múku a za stáleho miešania, na slabšom ohni postupne uvarím.
Uvarené zemiaky scedím. Zemiaky rozpučím do kaše pridám 60g masla a mlieko podľa chuti. Celé to spolu premiešam.
Na teflonovú panvicu dám trochu oleja, rozbijem 4 vajíčka, osolím a okorením.
Na tanier servírujem zemiakovú kašu, volské oko a šťaveľovú omáčku.
Recipe by Malomestský gurmán at https://gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/nielen-gulas/stavelova-stiavova-omacka-s-volskym-okom-a-zemiakovou-kasou/