Čokoládový lávový dezert – Chocolate lava cake
Typ receptu: Dezert
Čas prípravy: 
Čas varenia: 
Celkový čas: 
 
Skutočne dekadentná čokoládová mňamka. Zvonka tmavé lákavé cesto, z ktorého sa po zarezaní vidličkou spustí krásna čokoládová "láva". Tomu sa proste nedá odolať.
Suroviny
  • horká čokoláda 150g
  • maslo 120g
  • cukor 50 g
  • kakaový prášok 1 PL
  • vajce 2ks
  • žĺtok 2 ks
  • hladká múka 80 g
  • maslo na formičky
  • niekoľko kvapiek vanilkového extraktu ( môžeme vynechať )
Postup
  1. Rúru predhrejem na 200 - 220 °C. Maslom potriem štyri formičky.
  2. Vnútro pohárov posypem kakaovým práškom tak, aby bola celá forma obsypaná kakaom, zvyšok kakaa z formičiek vytrasiem a uložím do chladničky.
  3. Vo vodnom kúpeli rozpustím čokoládu a primiešam maslo. ( jednoduchší a rýchlejší spôsob je mikrovlnnej rúre – každých 5 sekúnd zmiešam)
  4. Potom pridám vajcia, žĺtky a vyšľahám na jemný krém, do ktorého postupne primiešam múku.
  5. Vymiešam na hladké cesto, ktorým plním vychladené formičky max. do ¾ a pečiem vo vyhriatej rúre 10 až 12 minút.
  6. Po dopečení nechám asi 1 minútu vychladnúť a podávam na tanieri so šľahačkou, resp. vanilkovou zmrzlinou a ríbezľami a jahodami.
Recipe by Malomestský gurmán at https://gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/gurmani-pecu/cokoladovy-lavovy-kolacik-chocolate-lava-cake/