Dokonalá harmónia kyslej kapusty, mäsa a ryže a to všetko zapečené so smotanou. Maďarská klasika, ktorej nikdy nie je dosť.
Suroviny
1 kg kyslá kapusta
1 hrnček 2,5 dcl ryže
500g mleté bravčové mäso
2 stredne veľké cibule
2 strúčiky cesnaku
1 kl mletá rasca
1 kl mletá červená paprika
Soľ – podľa chuti
Čierne korenie mleté – podľa chuti
Menší kus dobrej klobásy
Domáca slanina
Masť
400 g kyslá smotana
100 g biely jogurt
2,5 dcl vývar
1 kl paradajkovej pyré
Vegeta
Postup
Ryžu uvaríme vo vode s Vegetou max 10 min. Keď je hotová, odstavíme ju a necháme vychladnúť. Ryža nemusí by celkom uvarená, pretože ju budeme ešte opekať.
Kým ryžu varíme, na druhej panvici vypečieme masť zo slaninky. Slaninku potom vyberieme a dáme bokom. Na masti zo slaninky (keď treba, tak pridáme ešte trochu masti) orestujeme cibuľu a pridáme mleté mäso, a nakrájanú klobásu. Postupne pridáme rozpučené strúčiky cesnaku, rascu, papriku, paradajkové pyré, čierne korenie a soľ. Potom podlejeme vývarom.
Keď je ragú z mäsa a ryža hotová zmiešame ich.
V ďalšom hrnci podusíme na masti kyslú kapustu.
Keď sú tieto časti – prísady jedla pripravené, vyberieme zapekaciu misu, ktorú vymastíme a začneme navrstvením jednotlivých prísad. Dáme prvú vrstvu kapusty, potom mäso s ryžou a zalejeme bielym jogurtom. Potom pokračujeme ďalšou vrstvou kapusty. Na koniec celé natrieme kyslou smotanou.
Plech zakryjeme alobalom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 - 200°C 20 minút zakryté. Potom pečieme ešte asi 10-15 minút odokryté. Podávame ešte teplé, samostatne, prípadne s chrumkavým bielym chlebom.
Servírujeme to kvalitným suchým bielim vínom 12% - Rulandské šedé.
Recipe by Malomestský gurmán at https://gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/nielen-gulas/kolozvarska-kapusta/