Rizoto s lesnými hubami
Kuchyňa: Talianska kuchyňa
Čas prípravy: 
Čas varenia: 
Celkový čas: 
 
Rrizotový základ ochutíme voňavou zmesou čerstvých lesných húb a štipkou tymiánu.
Suroviny
  • 300 g čerstvých lesných húb, resp. konzerva - zmes lesných húb vo vlastnej šťave
  • 300 - 350 g guľatozrnnej ryže na rizoto napr. Arborio, alebo Carnaroli
  • 1l slepačieho (zeleninového) vývaru
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 70 ml suchého bieleho vína
  • 50 g permezán, Grana Paddano
  • 50 g masla
  • 4 pl lyžice rastlinného oleja, olivového oleja (voliteľná možnosť)
  • 2 výhonky tymianu
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • bazalka
Postup
  1. Nakrájam huby, cibuľu a cesnak na malé kocky.
  2. Na panvici zohrejem olej a pridáme cibuľu, cesnak a ryžu. Troska orestujem (do zlatista).
  3. Zalejem vínom a počkám, kým sa odparí alkohol z vína.
  4. Pridám huby a slepačí vývar. Okorením, osolíme a pridám aj štipku sušenej, čerstvej bazalky a tymiánu.
  5. Varím do hotova pod vrchnákom - ak chcete zachovať klasický postup, pridávajte vývar postupne a rizoto celý čas premiešavajte) .
  6. Pred tým, ako by bolo jedlo úplne hotové, pridám troška strúhaného parmezánu a maslo. Nechám niekoľko minút odstáť pod pokrývkou.
  7. Pred servírovaním posypem parmezánom a ozdobím bazalkou.
Recipe by Malomestský gurmán at https://gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/bella-italia/rizoto-s-lesnymi-hubami/