1 kg - 1,5 kg mäso z daniela (Danielie mäso môžete samozrejme nahradiť jelením)
2 väčšie cibule
5 ks mrkvy
4 ks petržlenu
zeler (voliteľne)
olej
2 ks bobkového listu
čierne korenie
1 kl korenie divina
5 ks borievky
min. 3 - 4 dcl slepačieho vývaru
soľ
1 dl bieleho vína
1 citrón
1 pl plnotučnej horčice (resp. podľa chuti)
2 dl kyslej smotany
1 pl hladkej múky
Postup
Cibule nakrájam na malé kúsky, zeleninu očistím a tiež nakrájam na kolieska a mäso na 1,5 cm plátky.
Mäso obalím v hladkej múke do ktorej som pridal troška soli a mletého čierneho korenia. Obalené mäso vypečiem na panvici na troška oleji. Mäso pečiem cca. 3 min. z každej strany a potom plátky dám bokom.
Na panvici, v ktorej zostáva výpek z mäsa (s pridaním ešte troška oleja) restujem nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľka už zlatistá, pridáme zeleniny, všetky koreniny, horčicu, nastrúhanú kôru pol citróna a podlejem bielym vínom. Z vína necháme odpariť alkohol a potom podlejem vývarom a pridám vypečené plátky mäsa.
Varím dovtedy, kým sa mäso a zeleniny úplne nezmäknú. Po tom mäso vyberiem na tanier a zo zeleninového základu vyberiem koreniny, ako bobkový list a borievky. Základ rozmixujem ručným mixérom, kým nedostanem omáčku krásnej farby a vône.
Smotanu vylejem do taniera a vmiešam do nej 1 pl lyžicu hladkej múky. Pridám to k omáčke.
Mäso vložím naspäť do pripravenej omáčky a počkám kým znova zovrie.
Hotové jedlo servírujem s knedľami.
Recipe by Malomestský gurmán at https://gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/domace-chute/svieckova-na-smotane-z-daniela/