Recept sme dostali od nášho čitateľa Karčiho, zjavne milovníka ázijskej kuchyne:
Asi nebudem jediný ,kto prepadol chuti tejto výbornej čínskej dobroty a nechcel si ju dopriať len počas pravidelných návštev našich mega nákupných centier. Veď ak to dokážu tam, nemôže to byť až taký veľký problém uvariť ju aj vo svojej kuchyni. Ale……maratón mojich väčších či menších úspešných pokusov trvá už dva roky , no stálo to za to. Postupne som sa dopracoval až k tomuto čo vidíte na fotke a chuti, ktorú zažijete až, keď si ju uvaríte. Verte, že sa to oplatí…
Čo k tomu potrebuješ pre 8÷10 porcií?
- 1,5l vody
- 3ks kuracieho bujónu (ak viete ,kde dostať kačací, prosím dajte vedieť)
- 2 ks kuracieho prsíčka (alebo jedno kačacie)
- ½ cibule
- na zdobenie čerstvú nakrájanú pažitku
- kúsok pórku
- 1 mrkvu , 1 petržlen
- kúsok sladkej červenej papriky (len pre farbu)
- sójové klíčky
- za hrsť bambusových výhonkov
- 3 kúsky šampiňónov, najlepšie čerstvé
- judášovo ucho – to je tá čierna huba ,asi 10 kúskov
- sušené shiitake hríby asi 3ks (vopred namočiť do vriacej vody)
- ½ balenia Tofu syra (nakrájať na malé kocky, čo najmenšie)
- štipku chilli pasty alebo 2 pálivé papričky (podľa chuti)
- 1 vajce
- štipku na jemno pokrájaného čerstvého zázvoru
- sójovú omáčku
- ocot (najlepšie destilovaný)
- olivový olej a sezamový olej
- asi 5 PL tapiokovej múčky, dá sa kúpiť v čínskej predajni (môže byť aj solamyl, ale nie je to ono)
- čínske korenie 5 vôní
- mletý koriander
- mleté čierne korenie
Ako na to?
- Všetku zeleninu nakrájame na tenučké pásiky, šampiňóny a shiitake hríby na malé kúsky.
- Mäsko nakrájame na väčšie kusy.
- V hrnci rozpálime olej a na ňom upražíme na jemno nakrájanú cibuľu spolu so zeleninou a kuracími prsiami.
- Asi po 1 minúte zalejeme vodou a necháme zovrieť.
- Po zovretí vložíme bujóny, judášove ucho , tofu a postupne všetky ingrediencie, ktoré nám ostali.
- Dochutíme koreninami , sójovou omáčkou , octom , sezamovým olejom, zázvorom a varíme 20 min.
- Ak už je mäso uvarené ,vyberieme ho von , nakrájame na malé kúsočky a vložíme späť.
- Po 20 min. rozmiešame tapiokovú múčku v studenej vode a postupne zamiešame do polievky ,kým nie je dostatočne hustá a povaríme ešte 5 min.
- Polievku odstavíme a za stáleho miešania prilievame vyšľahané vajce s čiernym korením.
Polievka najlepšie chutí v čínskych miskách , na vrch nasypať pažítku a už len “DOBRÚ CHUŤ”
Rady:
- polievka je veľmi dobrá aj bez mäsa, ako náhrada slúži tofu syr.
- tapiokovú múčku alebo solamyl vlievajte postupne ,aby ste nedopadli ako v začiatkoch mojich kuchárskych pokusov ja, keď som to do polievky „šupol” naraz a zrazu mi tam plávala hrča zhustnutej masy, žiaľ bolo po polievke.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!

dakujem za recept.na tuto polievku chodim k zlatemu drakovi v topolcanoch a vzdy som ju chcel viskusat navarit len som netusil ako.milujem cinu len zial nemam kedy experimentovat.
nemás za co..rado sa stalo..tie suroviny najdes v predajni NAAM…maju tam vsetko mozne z azijskej kuchyne…a funguju aj cez net….zdravim
Niečo podobné si dávam v reštaurácii “Osaka” vo Frankfurte, je bohovsky slizká a sladko-kyslo-štipľavá, niečo skvelé…
Majú obed za 7.50 € (all you can eat), odporúčam … 🙂
Hmmm, nedávno sa mi tiež podarila koooonečne po mnohých pokusoch spraviť podobná ostro-kys. polievka ako robia ázijci. Suroviny a rady som dostal tiež v predajni NAAM asiafood.sk na Ferienčíkovej ulici v Bratislave. Suroviny aj postup však boli mierne odlišné napr. namiesto kuracieho bujónu má Naam hotovú pastu na ostro-kys. polievku. Huby najlepšie namočiť na noc do jemne osoleného mlieka, sú potom ako od Matela :-)) etc. Takže spravím aj túto verziu a dám vedieť.
Kacaci bujon som minule videla vMadarsku v beznych potravinach v Mosoni…
…ja kačací bujón ošálim tak, že si kúpim VIFONku kačaciu pikanatnú, rezance nechám tak a použijem iba oba sáčky – sypký aj mastný…
prave som polievocku dorobil, je genialna, syta a chutna, fakt super recept, dakujem 🙂
Dakujem za recept, tato polievka je vynikajuca, musim ju robit aspon 1x do mesiaca, nevieme sa jej dojest.
Ďakujem za recept, fakt super. Jeden z mála receptov, podľa ktorého sa dá uvariť skoro ako od Číňana. Žiadne bravčové, kaleráb a podobné výmysly európanov.
ostrokysla sa mi na 1.krat podla tohto receptu vydarila, bola velmi dobra, dnes ju idem varit opat ..mnamky, dakujem za recept 🙂
No neviem ako vy ale to vajce to tam nema ist lebo tu farbu tej cinskej polievky lepsie povedane ostrokislej polievky!!!!!! a tych 5 lizic solamilu tam rozhodne tiez nejde ale ide tam len 3 lizice a 2 deci vodi v ktorom to rozmiesate. ak nieco napiste mi na E-mail
mifusko pocuj,
ak uz chces niekoho recepty kritizovať aspon to napis spravne, z tvojej gramatiky sa mi jezia vlasy. Ja nevravim ze tato ostrokysla je najlepsia, ale mne a mojim známym chuti. Nemusis ju robit podla mna . Co sa týka toho vajicka, myslim ze tam ma ist
Ahoj,velmi pekne dakujem za tento uzasny recept polievku sme s kamaratkou vcera skusali a konzistencne sa nam podatil alen neviem utrafit tu spravnu chut ,tak som sa xela spytat ci by si mi neporadil kolko coho tam ty davas,napr kolko toho sezamoveho oleja ci pol lyzicky alebo celu,kolko sojovky a toho cinskeho korenia.dakujem
Tak toto je najlepšia polievočka chodim nanu v Piešťanoch v Tescu tam ju varia vynikajúco
Ahoj Katka,
ja na tuto stranku chodim velmi sporadicky preto odpovedam az takto neskoro.Vies ja tu polievku varim uz asi 4 roky a stale sa ju ucim a priznam sa stale je ina:):)….tazkze to dochutenie je vzdy originalne…
ale k tvojim otazkam:
-sezamovy olej sa dava ozaj len na chut do vriacej polievky – par kvapiek,je totiz velmi vyraznej chuti
-sojovu omacku asi 5-6 PL a korenie asi 1/4 cajovej lyzicky . Vsetko davkuj postupne po menej a radsej vzdy okostuj ako by si to mala prekorenit…
Inak u tejto polievky sa fantazii medze nekladu..
Prajem pekny den,
Kajo
velmi zaujimavy, vdaka
Aj ja idem teraz variť polievočku ostro kyslu uvidím či sa mi podarí ked nemám všetky veci k tomu napr. judašové ucho uvidím ale díky za recept
s pozdravom Hela
Budem zvedavý na výsledok. Daj vedieť ako to dopadlo 🙂
Vyšla!! Super ďakujem :-))))))
no thakze dakujem krasne za recept,, je perfektny a na moje prekvapenie podla tvojho receptu sa mi na prvy krat tato polievocka vydarila celkom dobree… je chutna a skvelaaa,,,
vyborny recept, podla ineho polievku ani nerobim. zakazdym sa podari ina, ale vzdy sa za nou ide cela rodina roztrhat. robila som ju aj s obmedzenym mnozstvom surovin, nemala som ani shitake ci sampinony, iba judasovo ucho, bola bez klickov, a aj v cinskych restikach davaju viac tofu nez kuracieho masa… miesto bambusu davam niekedy na pasiky pokrajany kalerab, ma to podobnu konzistenciu a je to lacnejsie a rovnako dobre. ale dakujem za recept, super inspiracia 🙂
Neuveríte, ako sa teším, že som našiel tento recept.
Kamarát moj znie to super, ale bujón???? Uz si pocul o tom že kura sa dá vyvariť aj doma???
Dakujem za recept,vyborna chut,krasna aroma,hoci som vsetky originalne prisady nemal,urcite tato polievka bude mat svoje miesto v nasom jedalnom lisku!
Dakujem za rady Kajo,uz som ju varila niekolkokrat a nikdy nesklamala obcas je trosku kyslejsia ale sto ludi sto chuti,fakt skvely receptik
pre Samž(a),
co sa tyka toho bujonu, je to na kazdeho vlastnom uvazeni a hlavne casovych a financnych moznostiach. Pri vareni tejto polievky chcem stravit co najmenej casu, uz aj tak mi vela casu zaberie krajanie ingrediencii, aby som cakal 2 hodiny na kuraci vyvar – tak to prepac, ale nie som ochotny :). Konec koncov tie bujony su uz aj tak bez konzervantov a farbiv, takze nie su az tak nevhodne. Pre deti je tato polievka aj tak priliz korenista a pikantna (nejake to zabludene “E-cko” v bujone uz nezavazi).
Priznajme sa – kto z nas nepouziva tie male zlate kococky? 🙂
Ahojte – Kajo
ahoj, tak som tu opat, varim ju tak kazde tri mesiace.. vsetkym vzdy chuti.. dnes mi tej polievke prvy krat nieco chyba a neviem co 🙂 { ale iba mne} jedine, miesto oleja na smazenie cibule som pouzila kacaciu mast…a .. zijem na malte, este som v ziadnej cinskej restike tu, nejedla DOBRU ostrokyslu… 🙂 cau