Keď som sa pred niekoľkými dňami pýtal priateľov, malomestských gurmánov, aké jedlo, resp. kuchyňu vybrať pre ďalší recept, odpoveď bola jednoznačná: francúzska kuchyňa. Priznávam, s odpoveďou som nemal najmenší problém – francúzska kuchyňa totiž zaujíma prvé miesto v rebríčku k mojich najobľúbenejších „veľkých kuchýň“ sveta.
Výber jedla ovplyvnilo aj ročné obdobie a počasie – konkrétne veľké horúčavy. Nechcel som riešiť žiadne ťažké jedlá, sústredil som sa preto skôr na zeleninové ingrediencie. Uvedomujem si, že tým nezískam sympatie a už vôbec nie srdcia ostatných malomestských gurmánov (treba vedieť najzákladnejšiu axiómu: malomestský gurmán nikdy nekonzumuje niečo, v čom dominuje zelenina), predsa som sa na to dal – ideme variť Ratatouille (správne, od tohto receptu sa dištancujem 🙂 – pozn. ND).
Ingrediencie:
- 1 väčší baklažán (cca 50 deka)
- 2 stredné cuketa (aby spolu mali o niečo menej ako baklažán)
- 2 paradajky
- 1 veľká cibuľa rozkrájaná na čo najmenšie kúsky
- 2 strúčiky cesnaku (ale podľa chuti môžete aj viac)
- 10 deka parmezánu
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 0,6 l ľahkého bieleho vína (napr. Sauvignon Blanc, určite nie Chardonnay)
- 1,5 dl olivového oleja
- 1 kávová lyžica cukru
- 1 kávová lyžica soli
- mleté čierne korenie podľa chuti, nie však veľa
Príprava:
- Umyjeme baklažán, rozkrájame na 1 cm hrubé kúsky, osolíme a odložíme. Podobne cukety rozkrájame na polcentimetrové kúsky, osolíme odložíme (stratia tým horkastú príchuť). Po 30 minútach omyjeme aj baklažán aj cukety, a poutierame aby boli suché.
- Na olivovom oleji opražíme dozlatista na jemno nakrájanú cibuľu. Pridáme rozdrvený cesnak a po minúte aj baklažán a cukety. Necháme v oleji, kým získajú zlatistú farbu.
- Pridáme soľ, cukor, čierne korenie a vínny ocot. Premiešame a pridáme aj paradajky a biele víno. Zakryjeme a necháme variť asi 30 minút.
- Po 30 minútach preložíme na tanier – môžeme postaviť malú vežičku (viď fotku) – a posypeme parmezánom.
Ideálne jedlo pre tých, ktorí majú radi ľahšie jedlá zo zeleniny a občas aj pre ostatných vo veľkých horúčavách. Na môj vkus je tam príliš veľa zeleniny, avšak považujem to za ideálnu prílohu k ťažším jedlám z bravčového alebo hovädzieho mäsa.
Odporúčam s ľahkým, sviežim, letným bielym vínom, predovšetkým s jednoduchším Sauvignon Blanc.
germa says
a mne keď zvýši, kľudne ho pridám do polievky z červenej šošovice a tá hneď nadobudne chuť ragú. Skvelé:)
lia says
no, francuzi do ratatouille syr nedavaju… a parmezan uz vobec nie. zato mi tam chyba zelena paprika, tymian a bobkovy list. ale aj jedlo podla tohto receptu je celkom jedle.