Pasanda, naše ďalšie obľúbené kuracie kari. Pôvodný zdroj receptu tvrdil, že je to kráľovské jedlo, v istom zmysle má aj pravdu. Obsahuje síce všetky korenia typické pre indické jedlá, ale jej chuť je jemnejšia (aspoň na indické pomery), omáčka viac krémovitá, bohatá, pričom v nej objavíte tú istú harmóniu mnohých chutí ako u Maminkinom kuracom kari. Je to asi dobrý štart pre tých, ktorí sa toľkej korenitosti boja (aj keď takúto fóbiu považujem za krajne neopodstatnenú 🙂 ).
Potrebné suroviny:
- 500 g kuracieho mäsa
- 2 cibule
- 2 kúsky celej škorice
- 4 zeleného kardamónu (dostať v Hypernove)
- 5 cm čerstvého zázvoru (najemno nasekaný)
- 4 strúčiky cesnaku (pretlačený)
- 1,5 lyžičky kurkumy
- 2 lyžičky mletého koriandru
- pol lyžičky prášku chili (alebo aj viac, podľa tolerancie)
- 250 g smotanového jogurtu (obsah tuku min. 10%, toto nie je miesto pre fitness pokusy, neskúšajte diétny jogurt, pokazíte tým celé jedlo)
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- soľ, olej
- nasekaná koriandrová vňať (nepovinné, ale zaujímavé – koriander v kvetináči často dostať v Kauflande, aj Hypernove)
Ako na to:
- Olej rozpálim, pridám najemno nasekanú cibuľu, niekoľko minút pražím na silnom ohni
- Pridám škoricu a kardamón, premiešam, na slabom ohni pražím ďalších asi 10 minút
- Pridám zázvor, cesnak, premiešam, ďalej pražím asi ďalších 10 minút
- Teraz koreniny – kurkuma, koriander a chili, spolu pražím nejakú minútku, pričom si užívam vône, ktoré sa na teple uvoľňujú
- Pridám lyžicu jogurtu, premiešam, pražím, kým sa väčšina vody z jogurtu odparí, potom pridám ďalšiu lyžicu, celé to zopakujem, kým sa minie jogurt
- Primiešam paradajkový pretlak. Máme hotovú kari pastu.
- Prilejem horúcu vodu, toľko, aby sa pasta zmenila na tekutinu.
- Na slabom ohni varím pastu 20 minút. Za ten čas sa všetky tie chute premiešajú, výsledkom bude tá spomínaná krémová, kráľovská omáčka.
- Osolím, podľa chuti, väčšinou dávam lyžičku soli.
- Kým sa omáčka varí, v druhej panvici na oleji opražím na menšie kúsky nakrájané mäso.
- Opečené mäso hodím do omáčky a varím ďalších 20-30 minút, sem-tam premiešam. Ak je omáčka príliš hustá, pridám trošku vodu.
- Na konci postupu by ste mali dostať mäso s pomerne bohatou, hustou omáčkou. Odstráňte škoricu a kardamón.
- Ak mám doma koriandrovú vňať tak ju nakrájam na malé kúsky a pred servírovaním ju pridám k mäsu. Má zaujímavú chuť, veľmi typickú pre indickú kuchyňu.
- Pasandu servírujem s ryžou, alebo naanom.
Dobrú chuť.
antipo says
Zdravííme…..prave sme to s priatelom dojedli (priatel varil – casto a velmi rad….a vynikajuco..rad experimentuje :O))..je to uplne vyborne…..podla nas….ale kazdy podla svojej chuti..ten kto nejedol este ziadne vyrazne korenene jedlo tak ho asi zaskoci chut tohto jedla…..este sa mi pacilo ako farba toho jedla uplne ziarila na mna z taniera……..no proste skwelééé 🙂
odporucame!!!
jana says
namiesto smotanoveho jogurtu skuste nahradit kokosovym mliekom(co sa da zohnat v plechovke) je krasne kremove a huste a bezne pouzivane pri vsetkych indickych jedlach…