Každý rok tesne pred Vianocami sa naša partia kolegov a kolegýň stretáva u jedného z nás. Každý so sebou prinesie cesto na koláč a celý deň strávime ich pečením. Je nás šesť, takže pri zodpovedajúcom množstve surovín máme čo robiť, aby sme to stihli do večera. Ženy hrajú samozrejme prím, ale aj my muži sme si našli dôležité úlohy, pri ktorých vynikne naše kulinárske nadanie, ako napríklad obaľovanie vanilkových rožkov v práškovom cukre. V našom eláne sme brzdení jedine obmedzenou kapacitou rúry, takéto hluché fázy sme nútení stráviť pri krbe s pohárom dobrého vína v ruke.
Na záver tá najspravodlivejšia podelí zákusky podľa presných matematických pravidiel, takže po našom návrate domov majú radosť aj naši rodinní príslušníci. Z tohtoročnej úrody by som sa chcel podeliť s Vami o medovníky, ktoré sa v tomto čase objavujú takmer na každom sviatočnom stole.
Vyskúšajte tento recept, budete príjemne prekvapený, že tieto medovníky ostanú príjemne mäkké aj dlhšiu dobu.
Prajem všetkým šťastne a pokojne prežité Vianoce!
Suroviny
- 1 kg chlebovej múky hladká T 620
- 50 dkg medu
- 30 dkg kryštálového cukru
- 1 lyžica škorice
- klinčeky na hrot noža
- 2 alebo 3 lyžičky sódy bikarbóny
- 2 a 1/2 dcl vody
- 2 celé vajcia
- trocha anízu, vanilkový cukor 1 balík
Postup:
- med, cukor a vodu zmiešame a privedieme do varu
- keď hmota trocha vychladne pridáme múku so sódabikarónou,
- všetko zmiešame a pridáme vajíčka
- cesto dáme odpočívať na 3 hodiny do chladničky
- vykrajujeme 0,5 cm medovníčky rôznych tvarov.
- pečieme asi 5-7 minút na teplote 150-160 stupňov
- zdobíme na vlastné riziko 🙂
shera5 says
urcite tam nejde ziadny tuk??
Zoolio says
overil som si to u kompetentných ľudí, určite tam nejde tuk, napriek tomu sú fajné mäkké 🙂