Na rozhraní okresov Brezna a Rimavskej Soboty, na krásnej pláni horského sedla Zbojská, stojí zrekonštruovaný Zbojnícky dvor – salaš, v ktorom sa vraj pred 260 rokmi ukrýval povestný vodca zbojníkov Jakub Surovec
.
Jakub Surovec mal od detstva k ovciam blízko. Najskôr ako pastier, potom valach a neskôr ich zlodej. Jakub nepočúval na dobré rady svojho otca, chudobného želiara a tak ho za zbojstvo breznianski hajdúsi chytili v polhorskej krčme. Po tuhej bitke slávneho zbojníka uväznili a odsúdili na hroznú smrť lámaním v kolese. Podľa Osudov slávnych zbojníkov od Ivana Szabóa, zbojník Surovec pochádzajúci z Malohontskej stolice z mestečka Tisovca, pôsobil hlavne na Horehronských salašoch, hlavne Tisovskom a Breznianskom.
Igor Vlček z neďalekej Pohronskej Polhory, ktorý salaš na Zbojskej postavil tvrdí, že aj tu zbojník Surovec prebýval. Veď aj nový salaš podľa pána Vlčeka vyrástol presne na mieste, kde voľakedy salaš stál. Zbojnícky dvor ponúka návštevníkom obzretie práve do čias tohto obávaného, ale aj milovaného zbojníka Surovca. A veľmi čarovné – rovno cez žalúdok.
Práve toto gurmánske obzretie nás zaujímalo najviac. Na Zbojskú sme sa vybrali v čase dažďa, ktorý sa cestou Rimavskou dolinou zmenil na sneženie. Na salaši bolo plno – dokonca tu bola skupina mladých ľudí z Rimavskej Soboty „len tak – na halušky“.
Veľmi milá a ochotná obsluha (dievča v dobovom oblečení) nás usadila rovno pod povalou. Vydržali sme tam tri hodiny. Halušky so slaninkou, ktoré sme si dali, sa hocikde nevidia. Dokonca podľa tvrdení niektorých členov našej gurmánskej skupiny boli výnimočné.
Absolútnu jednotku rozhodne dostal baraní guláš, čo prehlásili spomedzi nás aj tí, ktorí – ako sa vraví, baraninu nemusia. Táto delikatesa sa musí vedieť pripraviť, čo potvrdil nie len samotný guláš s naozaj jemným mäskom, ale aj pán Vlček. „Jedálny lístok nie je široký, ale do baraniny tu jednoducho treba ísť“, hovorí Igor Vlček a pokračuje: „Aj zemiakové placky s baraninou, či kapustou, sú výborné. Zatiaľ si ovečky ľudí získavajú“. My sme okoštovali aj vyprážaný oštiepok. Počas prípravy objednaných jedál sme si nepochutnávali na tyčinkách, ale na kúskoch chlebíka so šmaľcom a cibuľkou. Domáci nám dokonca zvesil z povaly údenú šunku a narezal nám ju na tenké plátky. Táto delikatesa sa dá jesť aj keď „už nie je kde“.
V čase našej návštevy zanechali dobrý dojem aj čisté toalety, ktoré samozrejme neboli dobové, ale moderné. Káva bola priemerná, ale iste uznáte, že na dobrú kávu sa na salaš nechodí. Jedinú vec, ktorú by sme mohli Zbojníckemu dvoru vytknúť, boli pustení psi. Avšak zdôrazňujeme z vlastnej skúsenosti, že nám to vadilo len v čase príchodu. Havkáči na salaši boli prítulní a použiteľní na akúkoľvek hru, čo využili hlavne deti, ktoré Vás tak pri posedení nebudú „otravovať“. Po neskutočne rýchlom vytrovení obeda deťom dobre padol šľahačkový tanier s ovocím. Na salaši bolo príjemne teplo a atmosféra naozaj dobová.
Ak budete mať počas návštevy šťastie na prítomnosť staviteľa a prevádzkovateľa salaša Igora Vlčeka, ten Vám počas prípravy Vášho zbojníckeho menu o salaši a jednom z najslávnejších slovenských zbojníkov Jakubovi Surovcovi ochotne porozpráva.
Návšteva Zbojníckeho dvora na Zbojskej má svoje čaro. Malomestský gurmán Vám návštevu rozhodne odporúča s dodatkom: „Urobte tak čo najskôr“.
[flashvideo filename=http://www.rimava.sk/video/zbojska.flv /]
mocho says
no co voda tecie ci nie ja sa bavkam
adka says
je tam vyborne,chutne tam varia a hlavne vyborna obsluha odporucam sa tam zastavit.
Janka čechy says
Je to tam opracdu krásné!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Každému jen a jen doporučuji
mayo says
je tam neskutočne dobre… treba zažiť
ghata says
Včera som mal tú česť vďaka odporučeniu Malomestského gurmána navštíviť Zbojskú a už teraz sa teším na návrat pri najbližšej ceste okolo.. Keby som býval bližšie, verte mi stálo by to aj za samostatný výjazd! Zažil som totálny únik z každodenného stresu za čo vďačím výbornej obsluhe a fantasticky chutnému jedlu.. K baranine – málo kto ju vie pripraviť dobre, ale v Zbojskej som sa oblizoval až za ušami a celú cestu domov som mal plnú hlavu krásnych dojmov z návštevy super salaša.. Nepokazte sa a nech vám to vydrží! Určite sa rád vrátim a doporučím salaš všetkým priateľom!
Simonka Bratislava says
Naozaj mile prostredie, skvela kuchyna, odporucam…a so mnou aj partia mojich priatelov (a nasa kamaratka- sprievodkyňa Veronika V.) bola nadsena…:)))10 bodov, skvely zaciatok Silvestra…diky:)))
Ika says
Vcera sme tam boli s rodinkou na veceru. I ked sme miestni trvalo čas, aby sme konecne zavitali na salas. Nie preto, ze by sme boli zvedaví ako sa im podarilo naplnit svoj sen, ale preto, lebo vzdy bol salas plne obsadený hosťami. Ochutnali sme halusky, potom palackinky, a v prijemnom nasom, vidiecky-jednoduchom prostredí sme si s domacimi posedeli.
Janka, Igor dakujeme, držíme palce a prajeme veľa príjmených a vďačných hostí!
Robert says
Tak to som nezažil, taký salaš, unikát. Gratulujem a ďakujem za typ.
Evina says
Krásne prostredie, útulný interiér, príjemná obsluha a ešte aj ozaj vynikajúce jedlá a to sa len tak v našich krajoch nevidí!!!
Marcellino says
No, ja som tam ešte nebol, ale keď budem mať možnosť, určite sa zastavím. Už len tá príroda … Ach, to v Trnave už ani len sneh asi nikdy nezažijem.
Ďakujem za krásne príjemne strávené chvíľe strávené pri sledovaní videa. Inak super spracované.
Marcellino
drako says
chystam sa domov do RS a toto si nenecham ujist. uz teraz sa mi zbiehaju slinky:)
hanka says
krasne miesto, krasna slovencina…tesi ma, ze niekto stavil na typicke slovenske jedla a kolibu – je to nase, dycha to domovom a vsetkym tym, co milujeme, alebo aspon by sme mali milovat…