Inšpirácia k jedlu sa dá nájsť všade. Tak to bolo aj s čimičangas. Možno ste videli vydarenú komédiu „ Jeho foter, to je lotor“. Tam Dustin Hoffman, v úlohe otca vítal svojho syna po dlhom čase doma s „jeho obľúbenými čimičangas“.
Komédia, nekomédia, ten názov som si hneď zapamätal a začal som hľadať po internete, že čo to je. Výsledok bol presne taký lákavý, ako názov. Čimičangas (alebo chimichangas) sú jednou z perličiek Tex-Mex kuchyne (juh USA, kde sa mieša americká a mexická kuchyňa). Je to vlastne niečo ako mexické burrito, s tým rozdielom, že tu sa plnené tortillas ešte ku koncu vypečú v oleji. Plnku môžete kombinovať podľa vlastných preferencií. My sme do nich dali okrem mäsa aj praženú fazuľovú pastu a kyslú smotanu. Podávali sme ich s avokádovým krémom guacamole.
Vyskúšajte čimičangas, je to pomerne zdĺhavá práca, ale uvidíte, že Mexico es muy bien!
Suroviny:
Všeobecné:
- 4 veľké tortilla placky(dajú sa kúpiť v hypermarketoch)
- 450 gramov kuracieho mäsa (najlepšie sú asi šťavnaté stehná), ale môžete použiť aj iné mäso
- 1 cibuľa, nadrobno nasekaná
- 1 zelená paprika, nadrobno nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie, kyslá smotana, salsa
Pražené fazule:
- 120 ml uvarených fazúľ (u nás to bola konzerva)
- trošku koriandra
- trošku masla
Guacamole:
- 1 avokádo
- 1 paradajka
- 1 jarná cibuľka
- trošku soli, čierneho korenia, cesnaku, čili – podľa vlastného uváženia
- 1 lyžička Worcestrovej omáčky
- 1 lyžica limetkovej šťavy
Postup prípravy:
Mäsová plnka:
- do horúceho hrnca dám a malé kúsky nakrájané mäso, cibuľu, papriku, paradajku, soľ a korenie. Všetko premiešam, zakryjem a varím asi 45 minút.
- keď je mäso mäkučké, tak ho vyberiem na tanier a pomocou dvoch vidličiek ich rozoberiem na malé franforce
Fazule:
- v hrnci roztopím maslo (mala by to byť bravčová masť, ale to sme doma nemali)
- uvarené fazule hodím na maslo, zohrejem, pridám koriander
- drvičom na zemiaky vyrobím fazuľové pyré
- ak je príliš suché, môžete pridať trošku vody, alebo vývaru
Guacamole (príloha)
- ošúpané avokádo a aj ostatné prísady nakrájam na menšie kúsky a kuchynským mixerom vyrobím chutnú avokádovú pastu Guacamole
Poskladanie čimičangov 🙂
- Torillas teba trošku zohriať buď v mikrovlnke, alebo na panvici
- potom na každú tortillu naložte porciu mäsa, podľa vlastného uváženia kyslú smotanu, fazuľu, prípadne aj salsu (v ľubovoľnej kombinácií a pomeroch) –
- tortillu poskladajte v štýle burrito (mali by ste z toho urobiť niečo ako tortillovú obálku plnenú mäsom) – obrázková pomôcka, ako poskladať tortillu
- v panvici zohrejte olej, vložte doň pripravené plnené „obálky“ a niekoľko minút pečte obe strany, kým nedostanú krásnu zlatú farbu, dávajte si pozor, tie tortilly pomerne ľahko zhoria
- nechajte odkvapkať olej a servírujte čimičangas s guacamole, bude to pôžitok
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
zuzana says
pri priprave masovej plnky sa to maso da na olej, alebo maslo?
ND says
stačí trošku oleja, aby sa to nepripálilo kým pustí vlastnú šťavu
germa says
fajnota 🙂