Dnes sme dostali chuť na málo exotické jedlo a ja som vyslovene dostal slinu na niečo s rozmarínom. Tak sme vytiahli recept, ktorý sme našli pred nejakým časom na nete, trošku sme ho prispôsobili našim chúťkam (čo znamená, že sme kura spravili s bohatou omáčkou a všade sme prilievali víno) a vyskúšali ako nedeľný obed. Keďže recept hneď aj zverejňujeme, tak si asi viete domyslieť, že sa kurča vydarilo. Aj keď z pohľadu na suroviny je to hneď jasné…
Suroviny
- 4 kuracie stehná (my sme použili horné)
- ½ lyžičky rozmarínu a šalvie
- 2 dl bieleho vína
- 2 dl sladkej smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka cukru
- 2 lyžičky hladkej múky
- 2 tenké plátky domácej slaniny
- soľ, čierne korenie
Ako to robíme my:
- kuracie stehná osolím, okorením a posypem rozmarínom a rozdrvenou šalviou (zaujímavá môže byť aj kombinácia s tymiánom namiesto šalvie)
- na rozpálenom olejom opečiem stehná do zlatista
- stehná vyberiem, vložím ich do pekáča, podlejem olejom, prikryjem ich plátkami slaniny, pekáč zakryjem alobalom a vložím na 40-50 minút do rúry, aby sa mäso dobre prepieklo
- výpek je cenným urobíme z neho fajn omáčku: vlejem do výpeku 1 dcl vína a smotanu
- osolím, okorením, vložím do nej roztlčený cesnak a štipku cukru
- omáčku prevarím a potom ju zahustím múkou
- vyberiem stehná z pekáča a servírujem ich spolu s chutnou omáčkou
Tip: ako prílohu skúste cestoviny pokvapkané olivovým olejom