Pri spomenutí maďarskej kuchyne každého hneď napadne paprika a čierne korenie. Je veľká škoda, že sa zabúda na pôvodné recepty z čias pred Kolumbom, ktorým dominovali rôzne bylinky. Našťastie sa vďaka „separatistickej“ povahe obyvateľov Sedmohradska zachovala aj táto pôvodná kuchyňa.
Opité kura je krásne voňavé jedlo kombinujúce silno aromatický rozmarín, tymián, cesnak, biele víno a – ako sa pre skutočné stredoeurópske jedlo patrí – údenú slaninu. Výsledkom je voňavá kuchyňa a slintajúca, nedočkavá rodina.
Čo k tomu treba:
- 500 g kuracích pŕs
- 50g masla
- 1 kávová lyžička rozmarínu
- 1-1,5 kávovej lyžičky tymiánu
- 1 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- tenké plátky domácej údenej slaniny
- suché biele víno
- soľ, vegeta, biele korenie
Ako na to:
- Kuracie prsia očistím a narežem na plátky (v pôvodnom recepte boli celé kuracie prsia, ja ich mám radšej tenšie, podľa mňa sú takto lepšie presiaknuté koreninami a sú chutnejšie)
- Kuracie plátky posypem vegetou a bielym korením.
- Slaninu narežem na tenké plátky, poukladám ich na plech.
- Do masla zamiešam rozdrvený cesnak, rozmarín a tymián (dajte si pozor, najmä s rozmarínom, keď to preženiete dodá jedlu horkú príchuť).
- Mäso poukladám na plech, natriem ho okoreneným maslom, posypem ho nadrobno posekanou cibuľou a celé polejem dobrou porciou bieleho vína (nezabudnite si predtým z toho vína dať deci, len aby ste overili jeho kvalitu) – takým množstvom, ktoré skoro zaleje mäso, môže byť aj menej, podľa vlastného uváženia.
- Plech zakryjem alobalom a na 20 minút ho vložím do rúry, na 200 stupňov.
- Po 20 minútach plech odkryjem a nechám mäso dopiecť ďalších 20 minút.
- Opité kura si väčšinou dávame s ryžou a pohárikom bieleho vína.
Tip: nemám typ, toto jedlo je perfektné také ako je.