Sám som prekvapený, ako často sa nám v poslednom čase objavujú recepty so špenátom, napriek jeho ešte vždy pošramoteného imidžu, ktorý vo mne ostal ešte z detstva. Ani vtedy som ho nikdy nechcel, aj keď som ho vždy nakoniec celkom s chuťou zjedol, keď sa už dostal na môj tanier. Veľa sa toho nezmenilo ani odvtedy, nové recepty so špenátom vyberá a väčšinou aj uvarí manželka, lebo moja prvá reakcia na špenát je vždy odmietavá. A ako za detstva, aj teraz si pochutím na týchto jedlách 🙂
Tentoraz tu máme variáciu známych lasagne, namiesto klasickej boloňskej mäsovej plnky sme ale použili plnku z čerstvého špenátu a rôznych talianskych syrov – ricotta, gorgonzola, parmezán a mozarella.
Suroviny:
omáčka
- 850 ml mlieka
- 50 g masla
- 50 g múky
- 1 bobkový list
- 60 g nastrúhaného parmezánu
- soľ, čierne korenie
lasagne
- 600 g čerstvého (baby) špenátu
- 220 g syru ricotta
- 12 plátkov lasagne cestoviny
- trochu masla
- ¼ nastrúhaného muškátového orechu
- 200 g syru gorgonzola
- 200 g syru mozzarella
- soľ, čierne korenie
Postup:
- Pripraví sa omáčka: do panvice pripravím mlieko, maslo, múku a bobkový list, osolím, okorením a na strednom ohni šľahadlom dobre rozmiešam, až kým omáčka nezačne vrieť a hustnúť. Plyn dám na minimum a nechám omáčku bublať asi 5 minút. Následne primiešam 50 g parmezánu, vyberiem bobkový list, odstavím oheň a omáčku prikryjem.
- Špenátové listy očistím, umyjem. V panvici roztopím trochu masla, na ktoré potom hodím špenát, osolím, zakryjem a nechám dusiť na 2 minúty.
- Špenát potom scedím a rukou poriadne potlačím listy, aby som z nich vyžmýkal čo najviac vody. Následne špenátové listy nasekám.
- V miske zmiešam špenát, ricottu a asi 1,5 dl už pripravenej omáčky, osolím, okorením a pridám nastrúhaný muškátový orech. Poriadne to popremišam a postupne pridám rozdrobenú gorgonzolu.
- Poskladám lasagne na pekáči: začnem omáčkou a tretinou špenátovej pasty, na ktorú uložím prvú vrstvu cesta, na ktorú potom dám znova omáčku, vrstvu špenátovej-syrovej pasty a vrstvu mozzarelly. Opakujem proces kým sa mi neminie cesto, pričom končím vrstvou omáčky, na ktorú posypem zostatok parmezánu a mozzarelly.
- Lasagne dám do rúry na 180 stupňov na cca. 50-60 minút. Hotovo.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
Janka R. says
špenát nám sprotivili podávaním nechutného pyré či pretlaku, ktorý zďaleka nevystihuje chuť špenátu. S čerstvým špenátom sme sa stretli len nedávno a keď človek ochutná ten tak zistí, že ten špenát vôbec nie je zlý