Gréci a Turci vraj tradične strkajú do cesnakového jogurtu všeličo, bohužiaľ väčšinou zeleninu 🙂 Grilovaná tekvica, baklažán, či cvikla, všetko pasuje s cesnakovým jogurtom. A menej tradične, ale podobne je na tom aj špenát. Špenát s cesnakovým jogurtom je fajné, ľahučké jedlo, vhodné prakticky hocikedy.
Treba si dávať pozor na dve veci: ak sa dá, tak kupujte grécky jogurt, ten je hustejší, trochu viac mastný, ako klasický, a po varení dbajte na to, aby ste špenát čo najlepšie postláčali a odstránili z neho čo najviac vody. Takýmto spôsobom predídete tomu, aby bolo jedlo príliš mokré.
Suroviny:
- 400 g očisteného špenátu
- olivový olej
- 4 menšie strúčiky cesnaku
- 250 g hustého bieleho jogurtu (grécky je najlepší)
- soľ, čierne korenie
- na dochutenie: pražené píniové semiačka, štipľavá paprika
Postup:
- Špenát dobre umyjem a nasekám na pásiky
- Na panvici rozpálim olivový olej, pridám dva najemno nasekané strúčiky cesnaku a následne aj nasekaný špenát. Pražím, kým sa špenát scvrkne, ale sa ešte nerozpadne, osolím, okorením.
- Špenát naberiem do misky a tú postavím do studenej vody, aby špenát čo najrýchlejšie vychladol.
- Špenát poriadne postláčam a vyžmýkam z neho čo najviac vody, takto nebude výsledok vodnatý a najmä zelený 🙂
- Jogurt premiešam s ďalšími dvoma strúčikmi cesnaku (nastrúhané), osolím, okorením. Špenát premiešam s jogurtom, posypem praženými píniovými semiačkami (ak máte chuť, tak aj štipľavou paprikou). Zoberiem lyžicu, prípadne čerstvý toast a dám sa do toho.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!