Cestoviny ako Fettuccine som doteraz poznala len z kuchyne starej mamy, ktorá podobné cestoviny podávala s tvarohom. Počas našej Talianskej kulinárskej expedícií sme sa s touto cestovinou stretli dosť často. Podobne som na tom aj so syrom Gorgonzola. Syry s modrou plesňou sme už doma skúšali, však každý pozná Nivu. Gorgonzola sa nám zapáčila, lebo je síce podobná Nive, ale je jemnejšia, menej štipľavá a najmä menej slaná. Tieto dve novoty sme teda spojili do jedného chutného a pomerne rýchleho jedla.
Suroviny (pre 2 osoby):
- 250 g fettuccine (typ cestovín, tvarom podobný našim širokým rezancom, dostať ich u nás vo zvitkoch, aj pod názvom Tagliatelle)
- 75 g syru Gorgonzola (kúpili sme v Lidli, ale videla som aj v Hypernove)
- 200 ml smotany na šľahanie
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka rozmarínu (alebo kúsok čerstvého)
- 1/2 dl bieleho vína
- soľ, čierne korenie
Postup:
- na olivovom oleji asi minútu opražím kúsok čerstvého rozmarínu (ak používate prášok, pridajte ho neskôr, už do omáčky) a nožom len mierne roztlačený cesnak, kým sa kuchyňa nenaplní ich vôňou
- prilejem víno (nezabudnite si dať aj vy J ), nechám zovrieť na minútu
- pridám smotanu
- ihneď ako smotana začne vrieť, postupne, po kúskoch pridám aj gorgonzolu
- všetko dobre prevarím, stačí pár minút, aby sa syr úplne roztopil
- medzičasom uvarím cestoviny
- cestoviny scedím a pridám ich k omáčke, dobre premiešam a servírujem s pohárom suchého bieleho vína
Tibor says
Je to uňo-ňuňo!!!