Tuniakové špagety patria medzi naše najmilšie cestoviny. Sú rýchle, jednoduché a veľmi chutné. Platí to síce pre každé jedlo, ale pri cestovinách asi dvojnásobne – skúste použiť kvalitné cestoviny (napr. Gallo, Barilla, alebo Panzani), sú síce pomerne drahé, ale uvidíte, že výsledok stojí za to.
Tento recept vznikol po niekoľkých skúškach, skombinovaním niekoľkých receptov.
Suroviny (pre dve osoby):
- 250 g kvalitných špagiet
- 1 konzerva tuniaka v oleji
- 2 dl šľahačkovej smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- 120 g zelených olív
- limetka, prípadne citrón
- soľ, čierne korenie
- olivový olej
- petržlenová vňať
Postup:
- uvarím špagety al dente
- plochou časťou noža roztlačím cesnak, hodím ho do rozpáleného olivového oleja, nechám ho tam asi minútu, aby sa uvoľnila aróma
- do oleja hodím nadrobno nakrájanú cibuľu, mierne opražím
- pridám smotanu a limetkovú šťavu (približne z polovice limetky), soľ, korenie – posledné tri prísady podľa vlastného uváženia
- po niekoľkých minútach varenia do masy vložím tuniaka a na kolieska nakrájané olivy,
- rýchlo prevarím, a premiešam so špagetami
- nakoniec primiešam nasekanú petržlenovú vňať
marco says
Pozdravujem!
Blahozelam ku krasnej stranke! Je naozaj velmi pekna. Mam jednu poznamku, ci skor otazku(?!). Tu u nas v Laziu vravia, ze ked pasta s rybami alebo con fruti di mare, tak rozhodne bez syra. V Toskansku to neplati?
ND says
Neviem ako toskánci doma, ale v reštikách sme mali syr vždy automaticky priložený k cestovinám. A priznám sa, nepýtal som sa, ku ktorej cestovine je, ale sypal som ho na všetko možné.
Ariana says
Práve idem do Talianska do Lignana(Liňana)veľmi sa tam teším ale som prekvapená ako tam budú variť určite zdravo a bude to chutnať vynikajúco
tariella says
mozno sa pytam hlupo,ale toho tuniaka treba dat z toho oleja odkvapkat?
ND says
Áno, my ho zvykneme odkvapkať