Každý asi pozná tento klasický zákusok Talianskej kuchyne. V poslednej dobe je veľmi obľúbený. Manželka tiramisu miluje, v Taliansku ho degustovala všade, kde na to bola príležitosť. Doma to už má ťažšie. Väčšina kúpených zákuskov nedosahuje kvalitu tých talianskych, pravdepodobne kvôli „racionalizácií nákladov“, čiže sporeniu s kvalitou a množstvom surovín. Preto sa rozhodla, že sa tiramisu pokúsi spraviť doma. Do zákuskov sa veľmi nevyznám, ani im veľmi neholdujem, ale môj laický názor je, že sa jej to naozaj vydarilo.
Suroviny:
Kávová zmes:
- 180 ml silnej espresso kávy
- 1 lyžička cukru
Plnka „zabaglione“
- 2 žĺtky
- 50g cukru
- 60 ml vína Marsala (ak nemáte, dá sa nahradiť portským, alebo madeirou)
- 250 g syru Mascarpone, na izbovej teplote
- 2 dl smotany na šľahanie
Základ:
- 200 g piškót savoiardi (dlhé, mäkké piškóty, dajú sa kúpiť napríklad v Kauflande, alebo Hypernove)
- Kakaový prášok
Postup:
Príprava kávovej zmesi
- Pripravte silnú espresso kávu
- Rozpustite v nej 1 lyžičku cukru, potom nechajte kávu vychladnúť
Plnka „zabaglione“
- Vyšľahajte žĺtka, keď sú žĺtka pekne vyšľahané pridajte postupne cukor a Marsalu, použite kovovú, alebo sklenú misu, ktorá odolá teplotám
- Misu položte na hrniec s mierne vriacou vodou a pokračujte v šľahaní, kým krém nezhustne, zhustne tesne predtým, ako sa dostane do varu, objavia sa malé bublinky
- V ďalšom hrnci premiešajte syr mascarpone
- Krém primiešajte ku mascarpone, miešajte kým sa celá masa dobre premieša
- Zo smotany pripravte šľahačku, tú potom primiešajte k mase
Poskladanie zákusku
- Piškóty po jednom namočte do kávovej zmesi (len jednu stranu). Potom ich poukladajte do misy.
- Polovicu zabaglione rovnomerne naneste na piškóty
- Zopakujte prvé dve kroky
- Vrch tiramisu posypte kakaovým práškom a vložte do chladničky na 3-4 hodiny
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
Ivka says
Namiesto cukru a zltok – vyskusajte Salko – je to ovela bezpecnejsie ako surove zltka – a trvanlivejsie.
A marsalu mozete tiez kludne nahradit – Rumom – ktory miesam do kavy a nie do plnky!
Je uplne super – vsetci ho mame radi
zuzana says
ja ho robievam s lacnejsou alternativou, pouzivam natierkove maslo, najskor som sa toho bala, ale vysledok stale celkom za to 🙂
rdb says
Ano to z natierkoveho masla sme raz urobili aj my a priznavam, ze od vtedy uz ho inak ani nerobime je to az straslivo jednoduche a pri tom uplne vynikajuce.
ND says
Rád by som vedel, ktorý typ nátierkového masla používate?
Lebo predpokladám, že môj obľúbený (cesnakový) to asi nebude 😀
Anonym says
Nahradit Marsalu Rumom? To snad nie…
anicka says
Mnam, vyzera super. Ja som skusala podla tohto video – receptu a zjedol sa za hodinu.
http://www.akosatorobi.sk/video/1288/tiramisu-torta
Nabuduce spravim podla teba.
kajo says
Ahojte,
ja osobne do plnky davam 6 vyslahanych zltkov s cukrom , pomiesanych s maskarpone a vyšľahanymi bielkami.Na dochutenie davam Amaretto liker (mandlovy), da to plnke inu zaujimavejsiu chut ako rum. Vyskusajte neobanuje nik.