Moja stará mama nikdy nemala zošit, kam by si písala recepty. Mala ich v hlave, tak, ako jej tam sedeli aj váhy, lebo nikdy nič nemerala, nevážila. Zdalo sa mi, že varenie od oka je mnohoročná prax, ale teraz, keď som takmer v jej veku a bez svojho zošita som stratená, zisťujem, že to nebola prax, ale dar od Boha. Tým, že nič nevážila, nedokázala presne nadiktovať ani jeden zo svojich receptov. Keď som sa od nej chcela niečo naučiť, poctivo som to pri nej odsedela, všetko, čo prisypala, doliala, dochutila, som vážila a merala, pritom aj odkukávala fortiele prípravy. Umrela skôr než som sa nazdala, a tak chuť jej slivkového koláča dodnes márne hľadám v tuctoch z internetu odskúšaných receptov. Čo sa mi ale podarilo zvečniť a čo je dodnes vrcholom každej rodinnej či silvestrovskej oslavy, sú jej škvarkové pagáče. Málokto z rodiny sa do nich púšťa, lebo sú časovo dosť náročné, keďže medzi jednotlivými fázami kysnutia treba dodržať určité časové odstupy. Zaberie vám to pol dňa, ale pokojne sa do nich môžete pustiť hoci aj popri varení nedeľného obeda.
Čo ku nim budete potrebovať:
( Toto je veľká dávka na cca 75 – 80 pagáčov, pre jednu rodinu stačí polovica – ak máte domácu pekáreň, miesenie môžete nechať aj na ňu, len tam cesto nenechajte kysnúť.)
- 1 kg hladkej múky,
- 50 dkg zomletých škvariek,
- 1 vajíčko,
- 1 kocku droždia,
- 500 ml smotany33%,
- soľ,
- cca 2 dl mlieka.
Postup:
- V troške sladeného mlieka si zarobím kvások a počkám, kým vzíde.
- Medzitým do misy nasypem múku, pridám vajíčko, lyžičku soli a smotanu (nie priamo z chladničky, lepšie kysne, ak je vlažná)
- Vzídený kvások prilejem a spracúvam cesto dovtedy, kým sa nelepí na ruky. Hotové cesto má hodvábny lesk a má byť hladké a nie príliš tuhé, lebo pri prekladaní bude postupne tuhnúť.
- V zakrytej miske nechám kysnúť, kým sa nezväčší na dvojnásobok ( cca 45 – 60 min), potom dám na pomúčenú dosku a rozvaľkám.
- Natriem polovicou zomletých škvariek ( ak sú studené, v mikrovlnke ich trošičku ohrejem, lepšie sa natierajú). Ak sú škvarky slané, už solím len jemne, ale ak nie, celú plochu posolím trochu bohatšie, ako by som solila chlieb s maslom. Cesto poprehýnam na doske zhora a zdola na tri časti, potom aj zľava a sprava na tri časti (ako mužskú vreckovku). Prikryjem utierkou a nechám oddychovať 20 minút.
- Znova rozvaľkám, natriem druhú polovicu škvariek, solím a zohýnam ako v bode 5. Znova čakám 20 minút.
- Tretíkrát rozvaľkám, pozohýnam, teraz už na sucho, t.j. bez škvariek, počkám 15 minút a naposledy rozvaľkám. Ostrým nožom urobím na povrchu mriežku a kolieskom vykrajujem pagáče. Položím ich na suchý plech, nechám ešte 10 minút podkysnúť, potriem vajíčkom a v predhriatej rúre ich pečiem pri 180°C do svetlohneda.
Tip: Pozrite si vstavané rúry Gorenje a ušetrite čas s rýchlym predohrevom. Rúra dosiahne teplotu až 200°C už za 6 minút. Navyše tradičný, klenutý tvar umožňuje horúcemu vzduchu voľne cirkulovať, čím vždy dosiahnete vynikajúce výsledky pečenia.
Marta Š. says
Už som si ten recept opísala. V sobotu ich vyskúšam. Na obrázku vyzerajú veľmi dobre. Robila som pagáče z x-receptov, ale nikdy sa mi nepodarilo spraviť ako moja stará mama, boli vynikajúce aj na druhý deň a moje sú na druhý deň už tvrdšie. Tak skúsim tieto. Som rada, že som našla túto stránku.
Fabryca says
Robila som ich a každému vrele doporučujem! Sú úžasné!!!! Aj keď časovo náročnejšie, no výsledok stojí za to ;o)
Jana says
ja taketo tiež robievam,ale este do cesta pridavam aj asi 1 dcl oleja nie sladku ale kyslu smotanu,ale to je asi to iste, su velmi chutne,akurat dnes ich idem robit
Rado says
No ja som ich riekol a su ozaj fantasticke,akurat rrocha jeden zlepsovak som pouzil.Tie mriezky na povrchu som nerobil nozom,ale pretlacatkom na zemiaky.[to len tak na inspiraciu.]
Jano says
Pečenie s babkou keď som bol na prázdninách my utkvelo v pamäti doteraz. Už nikto nikdy nenapiekol také záviny, buchty na pare, škvarkovniky…chýbate nám babky.
Idem ich dnes vyskúšať upiecť, v kútiku duše dúfam, že sa vrátim do detstva a pocítim blízkosť svojej babky….
Prajem všetko dobré.
Marika says
Dnes ich robím už druhýkrát veľmi nám chutia odporučam vyskušať
Juraj says
Skvarkove pagace bez skvariek na Australsky sposob tak trochu po muzsky.
Je 5 hodin rano neviem kolko moze byt teraz na Slovensku lebo moja casova orientacia je podobna mojej priestorovej teda nulova, inac si to neviem predstavit ako som sa ocitol v Australii ked som sa vybral do Zelovocu kupit kilo paradajok. No neodbocujem od temy. Rychle si zkontrolujem receptar a porovnavam zo surovinami ktore mam doma respectivne kore ma doma sused.
1. Muka – mam (vysipem do misy tak od oka.
2. 2 vajicka (ukradnute susedovi)
3. Kocka drozdia ktora sa zmenila v brcku lebo som ju zabudol dat do chladnicky predchadzajuci den.
4.Sladka Smotana v kartone (tiez zabudnuta vedla drozdia a napuchnuta do prasknutia (skoro 30*C v noci) ktora sa zmenila vo velmi velmi kyslu smotanu tymto pricinenim.
5. Dva uvarene zemiaky zobrabne zo susedovej platnicky.
6.Poloprazdna flasa rumu na valkanie cesta (s touto castou bolo najviac problemu lebo skoro vsetky flasky boli prazdne az na tu jednu neotvorenu flasu. V zaujme prisneho drzania sa receptu vyprazdnujem flasu dop seba do poloplna a poloopita.
Priprava:
Na stol vyprazdnim od oka trochu muky z vreca a pridam vsetko okrem skvariek ktore nemam, ale mam krasne opeceny bocik ktory som kupil prednedavno od tichomorskych ostrovanov ktori podla mojej mienky vedia piect meso na razni najlepsie. Bravcovinu dam do procesoru ale predtym ju musim oddelit od Alfyho – mojho macacieho spolocnika ktory je vo vyrastkovom veku. Zialbohu bez bitky to nejde a ja sa branim zurivo ale Alfy je mocnejsi a ja sa musim upokojit zo zbytkom co mi Alfy necha. Hladam dostatocne velku misu ale nenachadzam ju ani u 5 susedov na oboch stranach. Musim sa uspokojit s umyvadlom v kupelni. Necham kysnut dvadcat minut a idem si odpocinut kym cest vykysne. Prebudim sa tak troch po dvanastej a idem sa pozriet na cesto ktore medzitym vykynulo z umyvadla a dalo sa na utek. Pozbieram cesto a dam ho na valkaciu dosku, nie, na kuchynsky stol lebo doska je mala, nie, na podlahu lebo stol je maly tiez. Zacnem valkat ale cesto je hrbolate a mnauci. Zistujem ze je to Alfy ktory kym som spal vyberal bravcovinu z cesta tak ako my vyberame hrozienka. Oddelim Alfyho od cesta ale bravcovina a pol cesta su uz v jeho bruchu a kvasia veselo dalej. Dam polospiaceho polovykysleho Alfyho do vane nech si dalej kysne tak trochu obavajuc sa aby my nevykysol v leva alebo nejakej vecsej macacej selmy. Bez Alfyho uz to ide trochu lahsie lebo aj cesta ubudlo. Rychlo zbehnem k mesiarovi kupit viac bravcoviny a kym sa vratim cest je zase dvojnasobne radsej sa nejdem divat na Alfyho. Valkam cesto tristvte prazdnou flasou a prehynam ako mi rum dovoluje. Po treto0m valkani prazdnu flasu davam medzi ostatne prazdne flase a vykrjujem pagace pouzivanim aboriginskeho digeridoo (nieco podobne fujare). Na predhiatu ruru dam pagace a peciem do zlatista s hnedym odtienom lebo som zaspal pri rure. Ked ich vyberiem z rury su nadherne ale zo zivotnej skusenosti viem ze najkrajsie huby su prudko jedovate tak volam suseda na ochutnavku pretoze svedomie mi nedovoluje by sebcom najme ked pol veci som zobral od neho. Divam sa ako najprv vahavo no neskor oddusevnene az dokonca pazravo sa pusta do mojivh pagacov. Meriam mu tep je dost vysoky ale dufam je to skor od vzrusenia. Ked sa sused zacne podobat Alfymu co sa tyka velkosti brucha nechavam ho odplazit domov a opatrne okostujem zbytok pagaca. Zda sa ze je v poriadku. Neskoro v noci sa prizenie sanitka a nalozia polonakysnuteho suseda na nu, poto sa taxik s cervenou ziarou ponahla s kvilenim do blizkej nemocnice.n Na rozdiel od suseda Alfy pagaciky prezil a uz ma znovu otravuje aby som piekol novu davku. No nedbam vsak aj ja citim ze si musim kupit flasu na valkanie 🙂
Ivana says
Vyskusala som podla tohto receptu bezlepkove skvarkove pagace. a hoci sa mi cesto trhalo a nenakyslo, co je pri bezlepkovej muke normalne – boli vynikajuce!!! mozem len doporucit aj ostatnym bezlepkacom 🙂
anna says
vyyyyborne
matej says
Suppeer su fakt dobre odporucam
pmiho says
su vyyyborne! dlho som hladala recept na pagace a veru uz dalej hladat nebudem:)
starka says
skúšala som ich upicť, boli fakt špicove. dnes idem za se piecť. dík.mia
Jarka says
Piekla som ich uz niekolkokrat, su neskutocne dobre a moj drahy ine ani nespapa, len tieto. Dokonca som ich doniesla ochutnat do prace a ihned sa nahrnuli zaujemcovia o recept, takze som ho rozsirila. Obdivujem varenie starych zien..ich recepty su uzasne v tom, ze vas nikdy nesklamu, pretoze su overene casom. Dakujem velmi pekne za recept, velmi sa z neho tesim.
Linda says
ja som robila skavarkove pagace len raz aj ked cesto pekne kyslo pagace boli nakoniec suche a vobec nie nadychane, u Teba ma zaujal nie len obrazok, ale aj popis, cez vikend vyskusam 🙂 aky slivkovy kolac hladas, ked nemas recept po babke? Kysnuty? Ja robim len tak od oka (spravim si kvasok, od oka muku, vodu, mlieko, olej…)a na vrch dam mrvenicku, alebo mak, alebo len skoricu, na co mame prave chut…
Berta says
Dnes som ich piekla,sú výborné. Ďakujem, práve som si recept prepísala do zošita.
Ja som dala do nich jednu sladkú a jednu kyslú smotanu.
Biba says
stratila som recept mojej mamy a po pátraní na nete, ma zaujal tento – teda najviac komentár Juraja…. Vyskúšam
Jana says
Robim ich uz treti krat a stale sa ucim ich mat take nadychane ale chutovo mnam dakujem za super recept :-))) Darka
katarina says
pagace som piekla vsetko som dodrziavala podla postupu a pagace boli bez chuti suche vsetky som ich vyhodila
ninka says
Moj manžel zasa čaká kedy budu suché,lebo má rád suché,určite by som ich nevyhodila
Ivet says
Robila som pagáče podľa tohto receptu, musím podotknúť, že som síce znalec dobrých škvarkovníkov, ale hoci mám už dosť rokov a dobré skúsenosti s pečením (okrem kysnutého cesta), sú to moje prvé pagáčiky, ktoré som upiekla. A čakala na odozvu rodiny … Moja rodinka nešetrila slovami chvály a tak ja teraz chcem poďakovať autorke KT za zverejnenie výborného receptu. Pri finále asistoval aj manžel, ktorý škvarkovníky jemne posypal pred pečením sušenými čili, tým im dodal pikantnosť a chutili najviac. Ďakujeme za recept.
Vlasta says
Dobrý den, chcem sa spýtať či stačí jedna kocka droždia na kilo muky, vždy použivam jednu kocku na pol kila muky… dakujem Vlasta
Monika says
Dakujem za super recept, hadam najlepsie pagace ake som piekla a aj jedla. Uz som piekla dvakrat a vzdy vsetkym chutili, kolegyne si pytali recept 🙂
majo says
dakujem za recept vyborneee …..