Stále váhate nad prípravou vlastného domáceho kvásku ? Máme pre vás presný postup na jednoduché založenie ražného kvásku, ktorý sa hodí na pečenie nielen zdravého chleba ale aj sladkých koláčov.
Príprava kvásku
Na to, aby ste si mohli pripraviť škoricové osie hniezda, musíte mať najskôr aktívny kvások. Príprava kvásku vám zaberie 5 až 7 dní, postup je naozaj veľmi jednoduchý. Ak sa budete držať nášho návodu kvások sa vám isto podarí.
Budeme potrebovať:
- zaváraninový pohár
- ražná múka celozrnná– z tejto múky budete pripravovať a dokrmovať kvások prvé tri dni
- ražná múka– túto múku budete používať od tretieho dňa založenia vášho kvásku
- voda
Prvý deň
V zaváraninovom pohári si zmiešame 50g ražnej múky celozrnnej s 50 ml vody. Túto zmes zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme stáť po dobu 24 hodín pri izbovej teplote.
TIP: Namiesto fólie môžete použiť aj jednorázovú kúpaciu čiapku, ktorá má sťahovaciu gumičku a ľahko vám prilne k okraju misky.
Druhý deň
Na druhý deň si odoberieme polievku lyžicu kvásku a 50 g ražnej múky celozrnnej s 50 ml vody a poriadne premiešame. Zmes opäť necháme stáť 24 hodín pri izbovej teplote.
TIP: Ak by ste do rovnakého objemu kvásku každý deň pridávali múku a vodu, mali by ste zbytočne veľa kvásku , ktorý by ste nespotrebovali. Preto si vždy odoberte jednu plnú polievkovú lyžicu a zbytok kvásku vyhodíme.
Tretí deň
Na tretí deň pokračujeme pridaním 50 g ražnej múky celozrnnej s 50 ml vody a opakujeme postup z druhého dňa.
Štvrtý deň
Ten istý postup opakujeme ešte aj na štvrtý deň, pričom si vymeníme múku za ražnú , zmes vždy poriadne premiešame.
TIP: Ak budete počas dňa vidieť , že váš kvások výrazne zväčšil svoj objem a potom klesol ( ideálne je kvások zakladať v zaváraninovom pohári, pretože budete vidieť či vám kvások pracuje ako má – rastie a klesá ) to znamená, že je hladný a potrebuje prikŕmiť . Zvyčajne sa to deje na štvrtý deň kedy je potrebné kvások prikrmovať do siedmeho dňa každých 12 hodín.
Piaty a šiesty deň
Na piaty deň by ste mali vidieť na povrchu kvásku veľa bubliniek, to znamená, že máme hotový živý kvások. Opäť ale pokračujeme v prikrmovaní až do siedmeho dňa.
TIP: V prípade, že má kvások málo bubliniek, opäť ho prikrmime a počkáme do ďalšieho dňa. Čím dlhšie budeme kvások prikrmovať, tým bude silnejší a chlebík chutnejší.
Siedmy deň – uchovanie
Na siedmy deň by mal mať kvások mierne kyslú chuť, výraznú vôňu a viditeľné bublinky. To značí, že kvások už obsahuje tie správne baktérie.
Takýto kvások je pripravený na pečenie. Pravdepodobne však všetok kvások nepoužijete pri prvom pečení a tak je dobré ho odložiť do chladničky. Do čistého zaváraninového pohára odoberieme lyžicu kvásku, dokŕmime múkou a vodou. Počkáme kým viditeľné zväčší objem, pohár uzatvoríme a odložíme do chladničky.
V chladničke ho treba prikŕmiť rovnakou múkou akú ste používali doteraz a vodou, avšak už iba raz za týždeň.
TIP: Rady a tipy na kváskové pečenie nájdete u viacerích food blogerov napríklad:
nelkafood.sk
kvaskovanie.sk
spozaplota.sk
Recept na chutné osie hniezda z kváskového cesta
Budeme potrebovať:
- kuchynskú váhu
- robot na miesenie cesta ( môžete aj ručne )
- stierku na cesto
- 55 g pšeničného kvásku
- 455 g bielej pšeničnej múky (prípadne špaldovej)
- 55 g vody
- 220 g mlieka
- 50 g cukru
- 50 g masla izbovej teploty , nakrájaného na kocky + plus na vymastenie
- 8g soli
Na plnku a potretie:
- 50 g masla – roztopeného a vychladnutého masla na izbovú teplotu + 20 g masla na potretie formy
- 50 g cukru (najlepšie hnedého)
- 1 kávová lyžička mletej škorice
- 40 g mletých vlašských orechov alebo hrozienok namočených vo vode
Zdobenie – glazúra:
- 1 lyžica roztopeného masla
- 50 g práškového cukru
- 2 lyžice mlieka
- ¼ lyžicky vanilkového extraktu
Postup prípravy osích hniezd
Rozkvas
Prvý deň:
- Do veľkej misky si odoberieme 55 g kvásku, pridáme 55 g bielej pšeničnej múky (prípadne špaldovej)a všetku vodu (55 ml ) vody.
- Zmes premiešame, prikryjeme a necháme stáť približne 8-12 hodín pri izbovej teplote. Ideálne je založiť si rozkvas na noc.
Druhý deň:
- Do zmesi pridáme ostatné suroviny a zamiesime.Cesto miesime 10 minút.
- Zamiesené cesto necháme v miske, prikryjeme a necháme kysnúť po dobu 4 hodín.
- Na bohato pomúčenú plochu preložíme pripravené cesto, pričom ho zľahka múkou posypeme aj zvrchu.
- Vyvaľkáme si obdĺžnik, ktorý potrieme hotovou plnkou
- Cesto následne zrolujeme (tou dlhšou stranou) a rolku nakrájame na rovnaké časti.
- Pripravíme si tortovú formu na pečenie s priemerom 45 cm alebo jánsku misu. Formu na pečenie si poriadne vymastíme maslom. Jednotlivé hniezda naukladáme do pričom ich zvrchu a z bočných strán potrieme maslom.
- Takto pripravené osie hniezda nechám ešte približne 2 hodiny kysnúť.
- Rúru si predhrejeme na 200°C a pečieme asi 40 minút pri tejto teplote. Po 30 minútach koláč prikryjeme papierom na pečenie, aby sa nám povrch nepripálil.
- Po vybratí z rúry vyklopíme osie hniezda z formy na kovovú mriežku, aby sa nám nesparili.
- Hniezda ozdobíme veľmi jednoducho, glazúru si pripravíme zmiešaním všetkých vyššie spomenutých surovín a pomocou lyžice ju ťahavými pohybmi frkáme na hotové vychladnuté osie hniezda.
- Hotovo, prajeme vám dobrú chuť.