Po dlhej dobe sa zase vrátim k milovanej indickej kuchyni, aby som Vám predstavil jedlo s názvom Bhuna. Hneď po Maminkinom kuracom kari patrí k môjmu najobľúbenejšiemu indickému jedlu. Jeho zloženie je síce podobné, ako ostatné dva kari, ktoré na stránke nájdete, ale iný postup prípravy má za výsledok zaujímavú variáciu. Na Bhuna je nezvyčajné to, že začnete bez oleja, len povaríte ingrediencie. Keď som počas prvého varenie jedlo koštoval v tejto fáze, pripadalo mi nejak fádne, málo zaujímavé. Ale… pridaním slušného množstva oleja počas varenia sa zrazu chuť mení a jedlo sa stáva naozaj výsostným. V každom prípade odporúčam toto jednoduché, rýchle a výborné jedlo vyskúšať.
Prísady:
- 500 g kuracieho mäsa
- 2 veľké cibule
- 2 lyžičky pretlačeného cesnaku (to je asi 5-6 strúčikov)
- Čili prášok – množstvo podľa vlastného uváženia a tolerancie
- 1,5 lyžičky mletého koriandru
- ½ lyžičky kurkumy
- 180 ml vody
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 centimetrový kus čerstvého zázvoru
- 1 dl oleja
- 1 lyžička Garam masala
- 2-3 zelené čili papričky, podľa vlastného uváženia a tolerancie
- 1 lyžička soli
Ako na to:
- Do woku vložím na menšie kúsky nakrájané mäso, najemno nakrájanú cibuľu, cesnak, soľ, čili, mletý koriander, kurkumu a vodu, na strednom ohni varím po 10-15 minút
- Pridám paradajkový pretlak a nastrúhaný zázvor, varím ďalšie 2-3 minúty
- Prilejem olej, dobre premiešam a varím po 5-8 minút. Ak sa mi zdá byť omáčka príliš hustá, prilejem trochu vody
- Pridám garam masala (ak mám tak aj nesekané koriandrovú vňať), premiešam, prevarím a hotovo.
gabika says
Veeeelmi ma tesi, ze som len tak nahodou nadabila na tento web a musim priznat, ze sa mi velmi paci. Uz mam nachystane receptiky, ktore vyskusam. Mam radost, ze ste mmilovnici indickej kuchyne, pretoze ja ju milujeeeeem, uz sa neviem dockat, ked budem moct papat zasa rozne korenene jedla 🙂
Gratulujem Vam ku krasnej stranke :). Vzdy ma dobre naladia foodblogy, vsetky uz mam preluskane, takze toto bolo pre mna take prijemne osviezenie a paci sa mi aj stranka ako taka, je prehladna a posobi prijemne 🙂 Drzte sa a vsetko dobre.
ND says
ďakujeme 😀
ak máš odskúšané nejaké dobré indické jedlá, ktoré tu ešte nie sú, radi ich privítame.
včera sme vyskúšali známy Butter Chicken, ešte sa s ním trošku pohráme a v blízkej budúcnosti zverejníme aj ten recept
gabika says
Robila som indicke samosy, plnka bola uplne identicka ako v indickej restauracii tu v BA v Krishne, ale cesto sa mi moc napilo olejom, takze to musim doladit. Pravdepodobne som mala malo horuci olej, alebo malo oleja. Ja indiu doma moc nerobim, ale chodim na nu prave do spominanej Krishny. Co sa ale urcite chcem naucit je genialny naan, bohuzial taky dobry ako robili v indickych restikach v Anglicku nevedia urobit ani tu v BA 🙁 Mam vsak autenticky recept a ked bude cas ho vyskusat a bude aj chutny, tak sa on podelim 🙂
Anonym says
pre tych, co oblubuju indicku kuchynu
http://www.videojug.com/tag/indian-recipes
su tam docela podrobne videorecepty. v anglictine
Michaela says
Bhuna, je varenie masa vo vlastnej stave, nemalo by sa podlievat vodou.
http://ssalonis.blogspot.com/2010/09/kuracie-na-sposob-bhuna.html