Nedávno absolvovaný gastronomický koncert známeho maďarského šéfkuchára, „Laci báčiho“ náš inšpirovala 🙂 . Pripravili sme Esterházyho roštenku, jedno z menej známych, aristokratických jedál maďarskej kuchyne. Esterházyovci patrili po dlhé storočia medzi najvplyvnejšie rodiny Uhorského kráľovstva, aj Monarchie. Podporovali umenie, vrátane umenia gastronomického. Dodnes je známa nielen Esterházyho roštenka, ale aj Esterházyho torta.
Esterházyho roštenku vraj dal vytvoriť knieža Antal Esterházy keď prijal vyslanca Napoleóna, ktorý mu priniesol vážnu politickú ponuku (do politických detailov nepôjdem). Ponuku síce prijať nemohol, ale ako znak svojej povďačnosti zaslal Napoleónovi recept svojej roštenky. Teraz si ju môžeme vychutnať aj my.
Suroviny:
- 600 g roštenky
- 50 g masti
- 50 g cibule
- 100 g mrkvy
- 70 g petržlenu
- 70 g zeleru
- 1 dl bieleho vína
- 2 dl kyslej smotany
- 25 g múky
- 1/2 citrónu
- 1 bobkový list
- petržlenová vňať
- kapri
- dijonská horčica
- cukor
- čierne korenie, soľ
Postup:
- Plátky roštenky naklepeme, osolíme, okoreníme, posypeme múkou a v rozpálenej masti ich napol upečieme
- Nakrájanú cibuľu posypeme múkou a s tretinou zeleniny (nakrájanej na malé kúsky) ju upražíme vo výpeku
- Zeleninu podlejeme bielym víno a troškou vody, pridáme bobkový list, soľ, korenie, ochutíme nastrúhanou citrónovou kôrou
- Plátky roštenky vložíme do zeleninovej omáčky, panvicu prikryjeme a mäso udusíme, kým nie je krásne mäkké
- Zostávajúcu časť zeleniny posypeme petržlenovou vňaťou a udusíme na masle
- Keď je mäso už mäkké, znova ho vyberieme z panvice a k omáčke primiešame smotanu, trošku cukru, citrónovej štavy, horčice a kapri. Trošku ju prevaríme, aby zhustla.
- Roštenku potom servírujeme s omáčkou, parenou zeleninou a napr. ryžou