Torty z piškótového cesta sa mi dlhé roky nedarili. Vyskúšala som viacero receptov a sledovala som cesto cez dvierka rúry. Krásne mi nabehlo a keď sa už oddeľovalo od kraja formy, bolo hotové. Keby moje piškóty vystupovali v kreslenom filme, po vypnutí rúry by povedali jedno dlhé pffffffffff a stred by sa prepadol. Spľasli, a bolo jedno, ako dlho ich pečiem a či ich z rúry vyberiem hneď alebo až neskôr.
Neverili by ste, ako si dobré gazdinky žiarlivo strážia recepty. Ešte aj od príbuznej sa mi dostala len vyhýbavá odpoveď. Nakoniec som ale tutovku získala od pekárky – profesionálky. Odvtedy sú moje torty dokonalé. Samozrejme, naplniť ich môžete akýmkoľvek krémom, my však máme radšej sviežejšie ovocné, tak naším obľúbeným krémom je práve ten citrónový.
Na menšiu okrúhlu tortovú formu potrebujete:
5 vajíčok
15 dkg práškového cukru
15 dkg polohrubej múky
½ prášku do pečiva
hlt oleja
Krém:
1 smotanový alebo vanilkový puding
15 dkg masla
1 citrón
cca 10 dkg kryštálového cukru
Postup:
1. Dve tretiny cukru dobre vymiešaj so žĺtkami.
2. Bielka vyšľahaj, pridaj zvyšný cukor a celkom dohusta šľahaj ďalej.
3. Ku žĺtkovej mase jemne miešajúc pridávaj striedavo múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľahané bielka.
4. Nakoniec opatrne primiešaj trošku oleja.
5. Cesto vylej do vymazanej, múkou vysypanej tortovej formy a na 180 °C peč približne 25 minút.
Krém:
1. Puding uvar podľa návodu, ale s polovičným množstvom vody alebo mlieka. Dostaneš hustú kašu, ktorú nechaj vychladnúť.
2. Kašu, zmäknuté maslo, nastrúhanú kôru citróna, citrónovú šťavu a kryštálový cukor daj do kuchynského robota a vymiešaj na hladký, nadýchaný krém. Šťavu a cukor odporúčam pridávať postupne, podľa chuti.
3. Vychladnutý, napoly rozrezaný korpus natri krémom, spoj, druhou polovicou krému ponatieraj tortu zvonku a ozdob mesiačikmi pomaranča alebo mandarinky.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
maja says
Vyzerá veľmi chutne.:(
Anonym says
to cesto je super, robím ho podobne už 30 rokov…ale nejaká ľahšia náplň by sa mi k nemu viac hodila. Napr. taká jahodová s tvarohom a kyslou smotanou a zafixovaná želatínou…a ozdobená jahodami a šľahačkou a lístkami medovky
Marta Š. says
Nádherná torta.
Dadka says
Torta je fantastická. Nechýba jej nič. Už som ju podľa tohto receptu upieka asi 30 – krát. Takže autorke ďakujem.
Eval says
Ja som robola teraz cez víkend, ale plnku som robila nad parou a bola vynikajúca bez pudingu