Ďalší recept od našej pravidelnej prispievateľky, Janky R. Tentoraz nám prezentuje recept na jednoduchú a rýchlu maškrtu, podľa môjho názoru veľmi vhodnú na zamračené, depresívne zimné dni: kakaové rezy.
Recept je dimenzovaný na 1 veľký, hlboký plech.
Suroviny:
Cesto
- 500g polohrubej múky
- 1 droždie
- 300 ml vlažného mlieka
- 50 g práškového cukru
- 2 čl /čajové lyžičky/ kypriaceho prášku
- 1/2 čl soli
- 100 ml oleja
- 100 g masla /palmarín a pod./
- 2 žĺtky
- papier na pečenie
Na dokončenie:
- práškový cukor na posypanie
Na plnku:
- 80 g kakaa /klasické/
- 160 g práškového cukru
- 3 pl /polievkové lyžice/ piškótových omrviniek
- 200 ml kyslej pochúťkovej smotany
Postup:
- Zo 100 ml vlažného mlieka, 1 lyžičky práškového cukru, 1 lyžice múky a droždia urobíme kvások, ktorý necháme vykysnúť
- Do veľkej misy preosejeme múku, práškový cukor, kypriaci prášok, soľ a premiešame. Pridáme vykysnutý kvások, olej, rozpustené vlažné maslo a zvyšné mlieko v ktorom sme rozmiešali 2 žĺtky. Vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na 3 rovnaké časti.
- Pripravíme si plnku: preosiate kakao, cukor preosejeme a zmiešame s piškótovými omrvinkami a pridáme kyslu smotanu a miešame kým nevznikne hustejšia zmes, ktorá sa dobre natiera.
- Na plech dáme papier na pečenie.
- Prvú časť cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme pomocou valčeka na plech. Na cesto natrieme polovicu plnky, prikryjeme druhým vyvaľkaným plátom cesta, opäť potrieme plnkou a navrch dáme opäť vyvaľkané cesto.
- Takto pripravený plech prikryjeme čistou utierkou a necháme hodinu kysnúť. Potom vrchný plát popicháme vidličkou a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov, teplotu znížime na 180 a pečieme 20 minút. Po vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
Michaela says
Kolacik vyzera dobre, rada by som vyskusala. Miesto piskotovych omrviniek mozem pouzit aj omrvinky z maslovych keksikov? Asi by nevadilo, ci? A miesto kyslej smotany mozem dat biely nesladeny jogurt?
Janka R. says
ta plnka by nemala byt ani velmi husta ani velmi riedka tak akurat, aby sa to dobre natieralo. Ja som napriklad tie piskotove omrvinky davala nakoniec, lebo zalezi aj od hustoty smotany.
Michaela says
Aha, tak aj ja budem zahustovat az nakoniec omrvinkami. Dakujem 🙂
Marta Š. says
Tieto rezy som už robila, sú naozaj vynikajúce.