Aj ja (náš čitateľ, Maroš – pozn. red.) by som rád prispel mojou trochou vo forme jednoduchého receptu na Syrovo – rajčinové fondue. Je to výborný recept či už pre rýchlu večeru pre dvoch, alebo aj na akciu s kamaratmi typu „nemáme niečo pod zub?“
Tento recept by som zaradil do kategórie medzinárodných. Aj keď fondue, ak si správne pamätám z hodín nemčiny, je švajčiarska kuchyňa, tento je aj s prvkami talianskej a samozrejme slovenskej (mojej kuchyne).
Táto pochúťka je aj veľmi zaujímavým gurmánskym zážitkom, keďže sa je z jednej misy a každý si na kúsok bagety naberá rozpustený syr, ktorý sa ťahá od misy až po chuťový otvor 😉
Odporúčam vyskúšať, i keď si treba dať pozor na prejedenie sa tejto dobroty, k čomu môže dojsť veľmi ľahko 😉
Tento návod je na 2-3 porcie. V prípade potreby väčšieho jedla stačí násobiť.
Suroviny
- 400 g varených lúpaných rajčín (alebo 1 konzerva lúpaných rajčín (cca 400 g))
- 250 g syru gouda (najlepšie sa rozpúšťa, eidam sa tak dobre nerozpustí)
- 2-3 Strúčiky cesnaku
- Kúsok zázvoru (asi polka množstva cesnaku)
- Tabasco
- Soľ, korenie
- 1 veľká bageta
Množstvo samozrejme môžeme prispôsobiť počtu osôb. Ja to vždy prispôsobujem pre mňa s manželkou.
Príprava
- Syr nastrúhame alebo nakrájame na malé kocky.
- V hrnci ohrejeme zmes rajčín, pretlačeného cesnaku a zázvoru, trochy tabasca (pár kvapiek, aby nebolo moc ostré), trochu soli a korenia (nepresoliť, syr je tiež slaný).
- Uvedieme do varu. Môžeme ohriať aj v mikrovlnke v miske s vrchnákom po dobu 3-4 minút.
- Zovretú zmes rozmixujeme na pyré.
- Vložíme syr a dobre premiešame, pokiaľ nemá zmes hustú konzistenciu. Bagetu nakrájame na menšie kocky a namáčame do fondue a ochkáme od chuťového zážitku;)
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!