Toto tradičné jedlo asi pozná každý, netreba ho predstavovať. Robia ho asi všade, ale všade to robia trošku inak. Niekde s klobásou, niekde s párkami, niekde bez mäsa, niekde s kyslou, niekde so sladkou smotanou, niekde s cibuľou. My sme vyskúšali veľa rôznych možností a počas niekoľkých rokov testovania sme sa dopracovali k verzií, ktorá našim chúťkam vyhovuje najviac. Je v nej všetko, klobása, sladká, aj kyslá smotana, vajcia a samozrejme aj zemiaky 🙂 . .Suroviny:
- 2 kg zemiakov
- 25-30 dkg kvalitnej domácej klobásy
- 6 vajec (5 z nich uvarené na tvrdo)
- 400 ml kyslej smotany
- 400 ml šľahačkovej smotany
- soľ, čierne korenie, muškátový orech
- maslo
Postup:
- Zemiaky uvaríme v šupke, keď vychladli, ošúpeme a nakrájame ich na kolieska
- Klobásu, aj uvarené vajcia nakrájame na kolieska,
- Jedno vajce premiešame s kyslou a šľahačkovou smotanou, osolíme
- Na vymastený pekáč poukladáme kolieska zemiakov, potom kolieska klobásy, vajec, ochutíme čiernym korením a muškátovým orechom, sem-tam priložíme kúsok masla, následne poukladáme ďalšie vrstvy zemiakov a ostatných surovín, kým sa všetky neminú. Samozrejme, ideálne je skončiť vrstvou zemiakov.
- Na zemiaky následne rovnomerne rozlejeme smotanovo-vajíčkovú masu.
- Pekáč vložíme do rúry, na 220 stupňov, necháme ho tam, kým sa zemiaky opečú do krásne zlatej farby (cca. 35-40 min.)
- Podávame s kyslými uhorkami a samozrejme pivom.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
kika says
este trosku na vylepsenie,aspon ja to tak robim,navrch na zemiaky dat platky prerastanej slaninky
Bubu says
Veľmi sympatické vylepšenie 🙂
ND says
Ja som minule vyskúšal ďalší expriment, zemiaky som si rozmačkal (viem, že by sa to nemalo, ale mám tú kašu z francúzskych zemiakov strašne rád) a primiešal som k tomu feferónovú pastu. Bolo to výborné.
klotilda says
najprv daj zemiaky zapiect a potom po case tam praskni tu smotanu s vajickom a jedna bohate staci, rozhodni sa ktora
lia says
jedlo je ovela stavnatejsie, ak namiesto varenych zemiakov pouzijete surove.
ND says
Skúšali sme aj surové zemiaky, ale mám s nimi zlé skúsenosti, niekedy celé, niekedy len časť z nich zostávajú tvrdé a ani dlhšie pečenie nepomôže. Preto ich predtým radšej varíme.
Čo robíme zle? Alebo kupujeme nesprávnu odrodu zemiakov?
lia says
najlepsie su na to ruziaky alebo ine salatove zemiaky. pecenie trva dlhsie ako pri uvarenych zemiakoch. prvu polhodinu az tristvrte hodiny odporucam piect zakryte, podla toho, ako rychlo rura pecie. potom dopiect odkryte asi 15 -20 minut. normalne do nich pichnem ako do kolaca, ci su hotove. budu vnutri stavnate a na vrchu budu mat zlatistu korku. vrch uz nepolievam smotanou s vajickom, vajce vynecham, namiesto toho dam na vonu zopar tenkych platkov oravskej.
ružena cunová says
moja mama dávno,dávno,ked som bola eštemladá,robila francúzske zemieka zo zemiakov va rených v šupke-to sa naučila,ked slúžila u madarov ako 14 ročná-a ja to robím tiež tak,ale mama dávala iba kyslú smotanu z vajíčkami-ale každú vrstvu s tou zmesou potrela a bolo to super