Asi som už písal, že radi navštevujeme čínske reštaurácie. Pomerne často som si tam dával klasiku čínskej kuchyne – Kung Pao – kurča v sójovej omáčke a s arašidami. Chceli sme si toto jedlo spraviť aj doma, takže ako vždy, aj teraz sme sa poňúrali po webe. Vybrali sme najsympatickejší recept, ktorý obsahoval aj sezamový olej, ktorý som mal už síce dávno kúpený, ale ešte som nemal šancu vyskúšať si ho.
Počas priebehu prvého pokusu som bol dosť skeptický, vypadalo to a zo začiatku aj voňalo čudne. Až do poslednej fázy varenia som si myslel, že z tohto pokusu asi bude fiasko a objednávka pizze. Oplatilo sa však vyčkať, po prevarení sa všetky tieto rôzne chute zmiešali a vytvorili voňavé jedlo, ktoré vyzerá ako kurča v čokoládovej omáčke. Bolo síce úplne iné ako v rýchlej reštaurácií, ale dovolím si tvrdiť že bolo oveľa lepšie.
Čo k tomu treba:
500 g kuracích pŕs
- Marináda:
- 1,5 lyžice svetlej (klasickej) sójovej omáčky
- 1,5 lyžice suchého červeného vína
- 3 lyžičky studenej vody
- 3 lyžičky kukuričného škrobu
- Omáčka:
- 1,5 lyžice tmavej sójovej omáčky (je to sladšia, hustejšia variácia sójovej omáčky)
- 3 lyžičky svetlej sójovej omáčky
- 1,5 lyžice červeného vínneho octu
- 1,5 lyžičky kuracieho vývaru, alebo vody
- 4,5 lyžičiek cukru
- pol lyžičky soli (podľa potreby)
- pár kvapiek sezamového oleja (naozaj len pár, ten olej je silne aromatický. Dá sa kúpiť myslím v Hypernove) – nezľaknite sa, má dosť zvláštnu vôňu
- 1,5 lyžičky kukuričného škrobu
- Ostatné:
- chilli papričky podľa chute
- 3 strúčiky cesnaku
- 1,5 dl nesolených arašidov
- olej
Postup:
- Kuracie prsia narežem na malé kúsky, premiešam ich s prísadami marinády, nechám asi 30 minút odstáť
- V malej miske premiešam prísady omáčky, pričom ako posledné pridávam škrob
- Najemno nakrájam chilli papričky (alebo si len pripravím prášok)
- Zohrejem olej vo svojom milovanom woku a do rozpáleného oleja hodín marinované kuracie prsia a opekám ich, kým nevyblednú
- Pridám chilli a cesnak, miešam asi minútu, aby sa aróma vypustila
- Mäso odhrniem zo stredu woku a do prázdneho miesta vlejem omáčku, rýchlo ju premiešam, kým nezhustne.
- Primiešam arašidy, mäso dobre premiešam a servírujem.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
adriana ferdova says
Dobry den chcela by som sa opytat ci tieopekane rezance je nutne robit z cinskych rezancov alebo sa daju pouzit aj spagety a ako sa vlastne pripravuju aby boli take hnede. Tie medove sezamove su super, aj ja na ne chodim do madarska a robia tam aj take cokoladove aj tie su vynikajuce skoda len ze u nas take nerobia. Ale teraz ked som nasla recept ich hned urobim uz len tie cestoviny.
ND says
My používame ázijské rezance. Sú tiež vaječené, podobné tým našim, takže sa asi nič nestane ak skúsite so špagetami. Ázijské mám radšej najmä preto, lebo sú tenšie, lepšia sa jedia s mäsom.
Naozaj som k tomuto receptu zabudol priložiť recept opražených cestovnín, ešte do konca týždňa to napíšem. Sľubujem
miro says
Napise niekto konecne pravy recept na kung pao? aj z porom a mrkovou?
haffen says
Kung pao sa správne volá Gong bao. Preto ak v činskej reštaurácii narazíte na gong bao, tak to je vlastne “naše” kung pao.
Ja mám podobný recept, ale používam navyše žltú papriku a pór.
Do marinády je dobré pridať bielko. Zmes marinády sa na mäso lepšie prichytí a mäso vo woku toľko nepustí šťavu. Na opekanie je dobré dávať trochu väčšie množstvo oleja a mäso potom naberačkou (s otvormi na pretečenie oleja) vyberať von. Ale najprv si opekám 4-5 väčších kúskov cesnaku (netreba sa báť používať väčšie množstvo – restovaním stráca silnú arómu) s mandľami a chilli papričkami (sušené). V tom “výpeku” potom restujem mäso. Chytí lepšiu chuť. Do omačky dávam 1 kocku bujona na 250g mäsa. A ak ešte môžem poradiť, tak miesto vína použite cherry, alebo slivkové víno.
haffen says
to miro: jednoduché…
Mäso si treba pripraviť vid postup.
Vo woku si opeč orechy, cesnak, chilli papričky. Vyber ich. Vo výpeku orestuj mäso. Nie viac ako tri minúty. Samozrejme na veľmi silnom ohni. Mäso opäť vyber. V oleji si orestuj nakrájanú zeleninu. Musí byť rovnakej veľkosti. Používam cibuľu, pór (na tenké pásiky), mrkvu (taktiež na pásiky) a zelenú dužinatú papriku. V čínskom jedle musí byť všetko rovnakej veľkosti (kôli paličkam). Zelenina sa nesmie restovať dlhšie ako tri minúty. Do zeleniny potom daj mäso a orechy. Premiešaj, vlej omáčku. Nechaj nie viac ako minútu dusiť a ihneď podávaj. Omáčku si pripravujem nasledovne (po roku experimentovania):
1 kurací (ešte lepšie kačací) bujón
4-5 polievkové lyžičky vody
pol. lyžička tmavej sojovej omáčky (je tmavšia ako obyčajná svetlá
dve lyžičky sherry
necelá káv. lyžička sladkej červenej papriky
pol. lyžička sezamového oleja
trošku soli
slabšia kávová lyžička chilli omáčky (najlepšia je 75%ná)
podľa chuti – korenie piatich vôni a mletý zázvor (veľmi aromatické korenie, tak netreba to veľmi preháňať)
kávová lyžička solamylu
trochu barbecue omáčky.
maja says
KUNG PAO
Suroviny
500g kuracích pŕs
1 väčšia cibula
50g zelenej papriky
50g kapie
50g mrkvy
100g bambusových výhonkov
100g čínskej kapusty
arašidy podľa chuti
sušené huby Shitake
mleté feferóny (feferónová pasta)
ocot
cukor
cesnak
pór
soľ
olej
kurací vývar
solamyl
Postup:
Kuracie mäso nakrájame na rezance, prudko opražíme na oleji, vyberieme a necháme odkvapkať. To isté zopakujeme so zeleninou nakrájanou na rovnaké pravidelné kúsky, hubami a bambusovými výhonkami.
Na horúcom oleji prudko opražíme posekaný pór a cesnak. Pridáme kurací vývar, mleté feferóny, ocot, cukor a soľ. Omáčku necháme prejsť varom a zahustíme solamylom rozpustenom v studenej vode.
Do pripravenej omáčky pridáme upravené kuracie mäso, zeleninu, arašidy a premiešavame asi 30 sekúnd, kým sa všetky suroviny nespoja. Na koniec pridáme lyžicu oleja, ktorá dodá jedlu krásny lesk. Odporúčame podávať s ryžou.
Košo says
Prave kung pao ma uuuuplne iny postup pripravy ako sa tu pise…toto su domacky vymyselnici…sranda citat niektore tieto veci,ako chutovo moze byt dobre no co z toho,ked pravy nazov obsahuje uplne inu chut ako tieto tu hlody
karolina says
velmi mojemu tatko vi chutilo a dakujem za ten recept
Heimdall says
Práve som to dojedol, vynachal som chilli a chválim autora receptu, bolo to vinikajúce, tie 4,5 lyzicky cukru z toho urobili nieco velmi zaujimave v kombinacii s kuracim mäsom…..B R A V Ó
Igor says
Presne tak ten prvý recept by sa mal volať deň českolovenkého a vietnamskeho priatelstva
mato111 says
Košo ale ked idem do čínskej reštauracie tak tam podavaju presne to čo napísal heffen a maja. Prečo ? Mrkva, huby , výhonky bambusove a podobne veci su v tom aj paprika . Tak mne sa tie recepty páčia náhodou.