Tento recept sa v našej rodine varí už dlhé roky, bolo to jedno z prvých skutočných jedál, ktoré som bol schopný navariť aj sám (samozrejme neberiem do úvahy špagety s morca dellou). Myslím, že jeho pôvodná forma pochádza zo slávnej Veľkej medzinárodnej kuchárky, ktorú mali naše mamy povinne na poličke. V rodine to voláme „čínske mäso“, aj keď s autentickou čínskou kuchyňou asi veľa spoločného nemá. Je to niečo ako zjednodušené, poeurópštené indicko-čínske jedlo, ochutené kari korením, sójovou a worcesterovou omáčkou.
Je to však výborné, veľmi rýchle a jednoduché jedlo. Zo všetkých tu zverejnených jedál má hádam najlepší pomer chuť/(rýchlosť +jednoduchosť). Preto je vhodné aj pre začiatočníkov a kuchárov, ktorí majú málo času a predsa chcú pripraviť niečo chutné.
Suroviny:
- 400 g kuracieho mäsa
- 1,5 lyžičky vegety
- 2 žltka z vajec
- 1 lyžička práškového cukru
- 1 lyžička worcestrovej omáčky
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1,5 lyžice solamylu
- 1,5 lyžičky kari prášku
Ja zvyknem tento recept podľa nálady dopĺňať aj inými ingredienciami – napr. biele víno, cayenne korenie, cesnak, čerstvý zázvor, cibuľa – samozrejme nie všetko naraz, len 1-2 ďalšie prísady
Postup:
- Mäso nakrájam na menšie kúsky
- Premiešam ho so všetkými ostatnými prísadami
- Nechám aspoň niekoľko hodín pácovať, najlepšie celú noc. Keď sa naozaj ponáhľate, dá sa aj bez pácovania, resp. s krátkou dobou, len to nebude ono.
- Na panvici zohrejem trošku oleja, hodím naň mäso a upražím ho, kým je fajn mäkké (skúste mäso upiecť na silnom ohni, aby sa kura trošku pripieklo, ale nevyschlo, tie pripečené časti sú božské 🙂 )
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
MARTIN says
Veľmi dobrý tip, jedlo je chutné a praktické. Odporúčam ochutnať každému kto má rád šťavnaté kuracie mäso…
Lucka says
Skusila som a je to naozaj stavnate eno nuno masko:) Velmi dobre, thumbs up
Respira says
Robievam to často, ale také ako na fotke to nie je nikdy.
Werner says
Tento recept robievam tak raz do mesiaca a vždy to všetkým veľmi chutí. Prakticky žiadna pracná robota a chuťovo výborné. Perfektný recept, ešte k tomu odporúčam povariť trochu zemiaky a potom ich dať posypané kmínom do trúby.