Je zima, pre niekoho to znamená sezónu lyžovania, pre nás sezónu zemiakov a slaniny a „lájtových“ zimných jedál 🙂 Tieto zemiakové kocky teda dokonale zapadajú do kategórie „sezónne jedlo“.
Fajné, mäkko-chrumkavé, ochutené anglickou slaninkou a tymiánom. Iste sa hodia aj k mäsám, steakom, ale my sme si ich dali len takto v čistej forme, ako zemiakový snack. Len pozor so zimnými zemiakmi. Prvý test receptu nám mierne zhoršili mrazom trochu osladené zemiaky…
Suroviny:
- 8 plátkov anglickej slaniny
- 1 lyžica masla
- 1 menšia cibuľa, jemne nasekaná
- ½ červenej kalifornskej papriky
- 3 stredne veľké zemiaky, ošúpané a prerezané na polovicu
- ½ čajovej lyžičky sušeného tymianu
- soľ, čierne korenie
Postup:
- Zemiakové polky varím na strednom ohni asi 12-14 minút, kým sú skoro uvarené. Nie dobré ich úplne uvariť, aby sa potom pri miešaní a pražení nerozpadli, vtedy sa ešte aj tak dovaria.
- Po scedení zemiaky nakrájam na malé kocky
- Na panvici upražím anglickú slaninu do chrumkava, slaninu vyberiem a nakrájam na malé kúsky
- Z panvice vylejem väčšinu slaninového tuku, nechám v nej cca. 2 lyžice, pridám lyžicu masla
- Znova zohrejem tuk a maslo, hodím do panvice nasekanú cibuľu, pražím asi 5 minút, pridám na malé kúsky nakrájanú papriku a ešte 2-3 minúty nechám, aby sa pražili
- Pridám tymian, zemiaky, soľ a čierne korenie, dobre premiešam, nech sú zemiaky rovnomerne pokryté masťou, koreniami a cibuľou.
- Potom už len nechám, nech sa zemiaky krásne upražia, sem-tam ich prehodím, pootáčam (celkovo asi 10-15 min). Nakoniec ešte primiešam kúsky chrumkavej anglickej slaniny.
A hotovo, servírujem ako prílohu, alebo ako osobitné jedlo.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
jb says
vyborne, prave som to dopapal. trosku pracne, ale stoji to za to. krajanie na kocecky nie je moje 🙂
Jozef says
A pre nás zima znamená prechádzky po plázi a opalovanie. Kúpanie trochu neskôr…