Mnoho ľudí ohŕňa nosom nad klasickými fašírkami, tvrdiac, že ide o okukané jedlo, vhodné nanajvýš k zemiakovému prívarku, alebo do školských jedální. Aj keď s týmto tvrdením nesúhlasím a klasické, kvalitne pripravené a okorenené fašírky si dám hocikedy, mám tu pre vás recept na trochu iné fašírky.
Gurmánske fašírky sú okorenené bylinkami, vermutom a parmezánom, ale pre dosiahnutie domácich chutí sú ešte aj obalené tenkým plátkom domácej, údenej slaniny. Hodí sa aj k prívarkom, aj ku klasickým prílohám. Nenechajte si ich ujsť, sú výborné.
Suroviny:
- 5 dkg mierne uschnutého bieleho chleba (bez kôrky)
- 2 PL suchého vermutu
- 2 dl mlieka
- 10 dkg parmezánu, alebo podobného syra (napr. dostupnejší Grana Padano)
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 dkg mletého bravčového mäsa
- 1 vajce
- po ½ ČL sušenej bazalky, oregána a mletej rasce (samozrejme, ak ešte máte čerstvé bylinky, použite tie)
- mletá štipľavá paprika podľa chuti a tolerancie
- 1 lyžička soli
- 12 tenkých plátkov domácej údenej slaniny
Postup:
- Zapnem rúru na 200°C
- Chlieb roztrhám na menšie kúsky, polejem vermutom, mliekom, nechám, nech sa nasiakne. Potom ho trochu vyžmýkam a rozmrvím
- Nastrúham parmezán a pretlačím cesnak
- V mise dobre premiešam chlieb, parmezán, cesnak, mleté mäso, vajce, korenia a soľ
- Z výslednej masy vyformujem cca. 12 menších fašírok, každú obalím plátkom slaniny, poukladám na pekáč a pečiem ich približne 30 minút
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!