Shepherd’s Pie (alebo Cottage Pie) je vraj jedno z typických jedál Britskej kuchyne. Existuje v mnohých variantoch, spoločné však je, že ide o výborný, spoločne zapečený sňatok korenistého mletého mäsa a zemiakovej kaše.
Tento modernizovaný recept bol odkukaný z telky, z programu Gordona Ramseyho, s jediným rozdielom… on použil jahňacinu, my zase hovädzinu (videl som aj rybaciu variantu… raz ju iste vyskúšam). Výsledok bol presne taký chutný, ako krásny 🙂
Suroviny:
- 2 PL olivového oleja
- 500g mletého mäsa (hovädzina, jahňacina)
- 1 veľká cibuľa, najemno nakrájaná
- 1 veľká mrkva, najemno nastrúhaná
- 2 strúčiky cesnaku
- 1-2 PL worcester omáčky
- 1 PL paradajkového pretlaku
- cca. 2 PL čerstvého tymiánu (alebo asi pol lyžičky sušeného)
- 1 vetvička rozmarínu
- 250 ml červeného vína
- 300 ml kuracieho vývaru
- soľ, čierne korenie
- 1 kg zemiakov vhodných na kašu
- 50g masla
- 2 žĺtka
- strúhaný parmezán
- olivový olej
- soľ, čierne korenie
Postup:
- Na panvici rozpálim olivový olej, pridám k nemu mäso. Niekoľko minút miešam, kým sa nerozpadne a zmení farbu na hnedú
- Pridám nastrúhanú mrkvu a cibuľu, cesnak, zase pár minút miešam.
- Prilejem worcester omáčku, paradajkový pretlak, červené víno, rozmarín a tymián – pár minút varím (a užívam si fantastické vône, ktoré sa v tomto momente roznášajú z panvice)
- Prilejem vývar a varím ďalších pár minút, aby som dostal nie príliš mokrú mäsovú masu
- Zemiaky uvarím, nechám trochu vychladnúť (aby sa žĺtka po primiešaní nezmenili na praženicu), roztlačím na kašu, aj s maslom, žĺtkami, parmezánom, olejom, soľou a korením
- Do pekáča naberiem a rovnomerne rozprestriem mäso, ktoré zakryjem „prikrývkou“ so zemiakovej kaše.
- Kašu ešte posypem parmezánom, vidličkou poškrabkám a popichám povrch kaše, aby bol po pečení krajší a následne vložím do trúby na 18-20 minút, na 200°C, kým sa zemiaky a parmezán nezapečú do zlatista.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!