Bola polovica apríla… bylinková záhrada ešte sivo-hnedá, sem-tam s náznakmi oživenia. Teda okrem jednej rastliny, ktorá tam ešte pred týždeňom vôbec nebola. Teraz bola krásne zelená a už 30 cm vysoká. Narýchlo som ani nevedel, čo to vlastne je. Bol to ešte vlani vysadený estragón, ktorý sa ako prvý chopil novej sezóny.
Tak reku, bolo by s ním niečo spraviť. Nechali sme sa inšpirovať jedným anglickým receptom a vytvorili sme našu vlastnú verziu kuraťa s estragónovou omáčkou. Keďže sme tak trochu improvizovali, množstvá surovín uvádzam tentoraz len približne, kľudne si ich prispôsobte (keď tento recept píšem, je dostupný aj čerstvý tymián, tak ho použite tiež.
V každom prípade je to výborné jedlo, vrelo ho odporúčam. A ak náhodou nemáte dostatok čerstvého estragónu, ozvite sa, začal sa nám v záhrade skoro nekontrolovane šíriť 🙂
Suroviny:
- 400 g kuracieho mäsa
- 1 dl bieleho vína
- 1 dl kuracieho vývaru (skúste tento recept spraviť v deň, keď robíte kuraciu polievku a použite tento skutočný vývar, výsledok bude oveľa lepší, ako s vývarom z bujónu)
- 1 ČL dijonskej horčice
- ½ lyžičky sušeného tymianu (ak už máte čerstvý, tak cca. trikrát toľko)
- 1 bobkový list
- Zo 12 listov čerstvého estragónu (alebo lyžičku sušeného)
- 2 dl smotany na šľahanie
- 1 lyžica múky
- Trochu masla na pečenie
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Mäso nakrájam na plátky, osolím, okorením a posypem múkou, aby po pečení ostalo šťavnaté
- Mäso upražím na masle, do zlatista, vyberiem ho z panvice
- Do výpeku vlejem biele víno, rýchlo preškrabkám panvicu, aby som vyslobodil chutné pripečené kúsky mäsa
- Pridám tymian, horčicu (poriadne ju rozmiešajte, moja mala tendenciu ťažšie sa rozpúšťať), bobkový list, kurací vývar, nechám pár minút variť
- Do voňavej skoro-omáčky prilejem smotanu, pridám najemno nakrájaný estragón, rýchlo prevarím
- Do omáčky vložím kuracie plátky a ešte pár minút spolu nechám bublať
A hotovo, kuracinka s voňavou omáčkou s čerstvo nazbieranými bylinkami
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
Ahoj, ak si to myslel vážne s tým estragónom, mám vážny záujem aspoň o jeden korienok…zháňam ho už odkedy :-))). Som z RS. Myslím to fakt vážne :-), neviem ho zohnať. Napíš mi prosím na e-mail. Recept samozrejme vyskúšam tiež ;-).
Máš ma v maily 🙂
Dakujem za vynikajuci recept! Manzel mi povedal, ze toto je najlepsie jedlo, co som urobila za ten rok co sme spolu ;-))
Robila som to z cerstveho estragonu aj tymianu. Omacka sa mi urobila dost riedka tak som na konci rozhabarkovala 1 PL muky co nerada robim ,ale bolo to riedke ,zeby koli inej smotane na slahanie ,kedze zijeme v Kalifornii?
Erika
Ahoj. Teší nás, že chutilo 🙂
Teoreticky by múka z mäsa, čo ostala v omáčke mala dostatočne hustiť, ale nikdy nevieš 🙂 Používali sme klasickú smotanu na šľahanie, s 33% tuku, ak dobre viem, u vás by to mala byť kategória Whipping cream. Ale čo už, trochu múky nezabije, hlavne, že chutilo.
ahoj, prave som dovarila. je to nieco uplne ine, ako varim obycajne, z coho sa tesim. v omacke dost citim vino – ma to tak byt? som zvedava, co na to povie muz. dakujem za recept.
aha, a ja som robila s morcacim masom a s vyvarom z morcacieho masa, ktore som robila synovi zvlast.