Stroganoff sme mali vždy radi. Stretávali sme sa s ním najmä v reštauráciách. Zaujímavé na tom bolo najmä to, že stroganoff bol všade úplne iný, niekde to bolo pomerne suché mäso, niekde s bohatou omáčkou. Spoločným znakom bolo len použitie kyslých uhoriek a paradajok. Chcel som zistiť prečo, tak som Stroganoff zadal vševedovi, wikipédií.
Ako to názov jedla našepkáva, naozaj pochádza z Ruska, po jeho úspechu sa však rozniesol do celého sveta a vytvorilo sa obrovské množstvo rôznych variácií. Manželka našla recept, ktorý na prvý pohľad vyzeral ako najlepší Stroganoff, ktorý sme kedy jedli.Podľa zloženia receptu sa mi zdá, že jeho tvorca skombinoval to najlepšie z niekoľko rôznych variácií tohto jedla.
Je to fantastický pokrm s chutnou, bohatou omáčkou, ktorá sa robí z tých najkvalitnejších typov mäsa – sviečkovice, panenky, alebo morčacích pŕs.
Čo k tomu treba:
- 600 gramov mäsa, naše obľúbené sú morčacie prsia, sú asi najdostupnejšie
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g kyslých uhoriek
- 250 g hríbov
- 100 gramov údenej slaniny
- 2 lyžice múky
- 1 bobkový list
- pol lyžičky tymiánu
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 dl suchého bieleho vína
- 10-15 kúskov kapary (dostať vo veľkých obchodoch, ak nie, môžete vynechať)
- 2 dl smotany na šľahanie
- 1 lyžica horčice
- soľ, čierne korenie
Ako na to:
- Mäso očistím, umyjem, usuším, a nakrájam na menšie kúsky
- Cibuľu nakrájam najemno, nastrúham (rozmixujem) uhorky, nakrájam hríby (väčšinou kúpim už konzervu nakrájaných šampiónov)
- Na malé kúsky nakrájanú slaninu opečiem, keď pustí masť, hodím na ňu cibuľu a opražím ju.
- Mäso posypem múkou, hodím k cibuli a na silnom ohni rýchlo opečiem.
- Pridám hríby, pretlačený cesnak, bobkový list, tymián, paradajkový pretlak, víno, uhorky a kapary, osolím, okorením podľa chuti, na miernom ohni varím asi 10 minút
- Prilejem smotanu, primiešam horčicu, celú masu prevarím.
- Podávame s neutrálnou prílohou – ryžou, hranolkami, alebo cestovinami premiešanými olivovým olejom a bazalkou.
Dobrú chuť.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
ND says
pod hríbmi myslím šapióny 🙂
Martin Adamovič says
😀 😀 :D, aj male dieta vie, ze sampinony nie su hriby…..nie kazda huba je totiz hribom, tak ako nie kazdy liek je penicilin!
k receptu….mozno to chuti dobre, ale stroganoff to urcite nie je 😀