Francúzske palacinky, crépes sme si obľúbili počas našich ciest v Paríži a vo Francúzsku – a keďže nám veľmi chutia a nechceli sme o ten zážitok prísť ani doma, vyskúšali sme si, ako chutí slávny crépes Suzette podomácky. Výsledok bol lepší než sme očakávali: naše francúzske palacinky boli možno aj lepšie, aké sme si naposledy dali v Paríži. Tu je náš recept na Crépes Suzette.
Príprava palaciniek – ingrediencie:
- 15 dkg múky
- 2 vajíčka
- 2,5 dl mlieka
- 2 lyžičky kryštálového cukru
- 1,5 dkg maslo
- 1 lyžica koňaku
Príprava omáčky – ingrediencie:
- 6 dkg masla
- 4 dkg cukru
- 2,5 dl 100 percentnej pomarančovej šťavy
- 0,6 dl citrónovej šťavy
- 1,5 dl Grand Marnier
- 1 lyžica nastrúhanej pomarančovej kôry
- 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
- šľahačka alebo zmrzlina (nepovinné, podľa chuti)
Palacinky:
Prídavky na cesto dobre premiešame, aby cesto bolo hladké. Dáme bokom na jednu hodinu. Cesto musí byť vždy smotanovo jemné – ak by bolo príliš husté, pridáme mlieko.
Na panvici vypražíme palacinky (pozor, mali by byť väčšie než naše tradičné!), potom ich zakryjeme, aby ostali teplé.
Omáčka:
Roztopíme maslo, pridáme cukor a na stredne veľkom ohni skaramelizujeme. Ochutíme citrónovou a pomarančovou kôrou, pridáme pomarančovú aj citrónovú šťavu a nakoniec dochutíme likérom Grand Marnier. Omáčku varíme 10 minút.
Rúru zohrejeme na 210 stupňov, z palaciniek urobíme štvorčeky a naložíme ich do ohňovzdornej misky. Nalejeme karamelizovanú a ochutenú omáčku a pečieme 10-15 minút. Vyberieme z rúry a ihneď podávame so šľahačkou alebo citrónovou zmrzlinou. Ak by sme chceli byť veľmi kreatívni, môžeme pridať aj na masle dusené pomaranče.
K tejto vynikajúcej maškrte môžeme ponúknuť ľahšie sladké dezertné vína, napríklad tokajské samorodné alebo francúzsky Muscat de Beaumes de Venise.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
Absik says
recept vyzera fajnovo, akurát by som tam dal KRYŠTÁLOVÝ cukor namiesto krištáľového :-))
ND says
opravené, ďakujeme za postreh 🙂
Absik says
ešte stále je tam mäkčeň na ľ 🙂
už nepodpichujem, pekné vianoce 🙂
zuzana says
ked som chodila na strednu skolu, tento recept sme mali jeden z povinnych a chcela som byt kreativna a oflambovala som ich, vysledok bol celkom dobry a navse nikto nezhorel 🙂