Nie je lepší darček, ako dobrá kniha. Napríklad nejaká krásna kuchárska kniha venujúca sa cestovinovým jedlám. Presne takú sme kamarátovi gurmánovi (alias Foodie) kúpili na narodky. Po jej odovzdaní som si ju prelistoval aj ja a zistil som, že ju nemôžem vydať z rúk, bez toho, aby som si spravil pár záznamov z božsky vyzerajúcich cestovinových receptov v nej. Takže kamoš síce darček dostal, ale musí ho oželieť aspoň na nejaký čas. Je kríza, človek musí byť vynaliezavý 🙂 .
A toto je prvý pokus, leto pripomínajúce lososovo-citrónové špagety, ktoré nie sú až také ľahučké na trávenie ako sa zdajú (vaječný základ mi pripomína carbonaru, aj keď sú všetky ostatné suroviny iné), chuťovo sú ale výborné. Trpká aróma citrónovej kôry, chutná kyslosť citrónovej šťavy, aróma kôpru a hustý krémovitý základ omáčky tvorí výborné pozadie pre jemné lososové mäso a samozrejme špagety. V sprievode s chladným bielym vínkom je to ideálne jedlo pre letné večere na terase.
Suroviny:
- 350 g špagiet
- 300 g lososových filiet
- 1 zväzok kôpru
- 4 žĺtka
- nastrúhaná kôra jedného citróna
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 5 lyžíc bieleho vína
- 1 lyžička cukru
- 100 g masla
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Lososa mierne osolím, okorením a na kúsku masla upražím, mäso potom rozoberiem na „plátky“
- Dám zovrieť vodu a uvarím špagety
- Medzičasom pripravím omáčku: v panvici skombinujem žĺtka, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, víno, cukor, soľ, korenie a metličkou poriadne premiešam. Následne na nízkom ohni omáčku prevarím, kým nezhustne. Pozor na oheň a stále miešanie, ide to rýchlo a keď si nedáte pozor, bude z toho praženica. K omáčke postupne pridávam kúsky masla a po jeho rozpustení aj kôpor.
- Nakoniec premiešam špagety, omáčku a lososa, posypem ešte štipkou kôpru a servírujem