Moje prvé stretnutie s carbonarou sa skončilo katastrofou. Bolo to počas môjho vysokoškolského štúdia, kde sa v menu jedálne objavili „Uhliarske špagety“ (čo je vlastne carbonara po slovensky, keďže ide vraj o jedlo, ktoré si so sebou nosili baníci do práce v uhoľnej bani – preto je to také výdatné jedlo – toto som však toho času ešte nevedel). Bolo to niečo nové, tak som si ich objednal. Sklamanie však bolo veľké, keďže šlo o špagety s troškou strúhaného syra a oleja, proste „o ničom“. Od tohto horšie prekvapenie v školskej jedálni som zažil len po okoštovaní košickej univerzitnej verzie plnenej kapusty – ale o tom inokedy.
Tak som ozajstnú carbonaru roky neochutnal. Až kým ju uvarila moja ženička. Po okoštovaní mi bolo jasné, že svoju vysokoškolskú traumu musím nechať za sebou a svoj vzťah s carbonarou musím začať s čistými kartami. A teraz Vám ukážem prečo:
Suroviny
- 10 dkg mäsitej anglickej slaniny, nakrájanej na malé kúsky
- 2 žĺtka
- 2 dl smotany na šľahanie
- 10 dkg strúhaného parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
- 35 dkg špagiet
- petržlenová vňať
- soľ, čierne korenie
Postup
- Slaninu na malom množstve oleja opražím
- Uvarím špagety
- Žĺtka dobre premiešam so smotanou, syrom
- S slanine primiešam uvarené špagety, dobre to celé premiešam
- Na horúce špagety vylejem zmes žĺtok, smotany a syra, rýchle premiešam, horúce špagety využijem na uvarenie vajec
- Osolím (keď treba), okorením, posypem petržlenovou vňaťou
- Servírujem s ďalšou porciou strúhaného syra
Presto. Rýchle, výdatné, chutné. Pomerne mastné, preto, ako zvyčajne odporúčam fľašku piva na trávenie.
toto robievam mojim chlapom v zime a ja sa tvárim, že nejem – kalórie a tak. Ale keď ma nik nevidí, tak ich doslova “vyžieram” 🙂
nečudujem sa ti, napriek jednoduchosti sú strašne fajnové. a kalórie… keď aj ja pracujem denne osem hodín ako tí baníci, tak si aj ja zaslúžim 😀
Carbonara = my nonstop love 🙂 v pizzerii si ich dávam furt, neprestajne…. nikdy sa mi “neojedia”, len škoda, že v každej reštaurácii chutia inak… najviac smutná som, keď do nich namiesto slaniny cpú hocaké substitúty…. ale aj tak je to jedna z najlepších cestovinových variant!
sprav si ich doma, má to niekoľko výhod:
– vieš čo v tom je,
– je to jednoduché
– vieš si urobiť neľudsky veľkú porciu, ktorú celú zbaštíš, potom ti je síce celý deň zle, ale povieš si, že sa to oplatilo
dnes bude Carbonara na obed — premiérove moja prvá 🙂
som zvedavý. daj nám vedieť ako to dopadlo
strašne som sa ponáhľala, takže som neodhadla množstvo omáčky a cestovín (omáčky bolo málo a cestovín veľa:-) navyše mi to celé zhrudkovatelo, nakolko som omáčku varila zvlášť v panvici. a vajíčka sa rozhodli že sa stanú praženicou :-)).. nabudúce sa budem doslova držať receptu a dúfam, že sa to podarí lepšie teda….
omáčku už netreba variť, len nechať nech tie vajíčka prevaria cestoviny. pri varení z toho naozaj budú špagety s praženicou 😀
práve sa bojím, aby to vajíčko neostalo surové v omáčke… Skutočne stačí teplota cestovín?
malo by. horúce špagety + horúci tuk zo slaniny by malo byť dostatočné. zatiaľ nás salmonelóza obišla
ochutnala som ich na dovolenke v grecku a od vtedy ich vzdy varim
Dnes sme mali doma premierovu carbonaru, nenormalne…. aj my sme velmi znechuteni, ze to v restauraciach chuti vzdy inak…a hlavne ZLE…. vegetova voda..narp. ALE TENTO recept vsetko napravil… prave sme dojedli, odfukujeme a je mam dobre… vrela vdaka, zapijame sampanskym…:D
sú vynikajúce, varím aj podľa Jamieho Olivera, tam je trochu i ná verzia. Skúste pridať k slanine aj na kocky nakrájanú cuketu, je to jemnejšie a “super”
nooo …az na tu smotanku a anglicku slaninu 🙂 …aj ked ja tiez chybujem ja si kupujem syr Grana Padano – tiez tvrdy , zrejuci syr , ale myslim ze zreje len rok …parmezan min. 3 roky ..ale aj tak je vynikajuci a Carbonara milujem . radsej mam ale aj tak iba cisto cherry paradajky , cesnak , kapary ,padano …predsa take maste jedlo ako carbonara sa neda jest kazdy den 🙂
ak nestacia horuce spagety na uvarenie vajicka, niekde som citala ze pomoze na dovarenie vodnu kupel..(nikdy nie priamo na platnicke/ohni)
super, akurat ta smotana tam myslim neni treba, niekto vylozene zakazuje nazyvat takuto upravu carbonara:-).. odporucam http://www.sitalemvkuchyni.cz/recepty/carbonara/ a idem sa napapat tejto popularnej smotanovej varianty od mamy:-)
Presne tak, carbonara su vylucne bez smotany 😉 Somatana je non-italiane pridavok :-DDD
Skúšal som s ňou, aj bez, hlasujem za anglo-franko turboverziu so smotanou 🙂
Podľa jedného talianskeho kuchára by sa nemala dávať ani smotana a ani voda, ale miesto toho trošku bieleho suchého vínka 🙂
Trošku bieleho suchého vínka ešte nikdy nič nepokazilo, to je fakt 🙂
Robila som podľa receptu, veľmi mi chutili. Aj so smotanou