Mám veľmi rád čerstvé chrumkavé pečivo, počnúc čerstvým chlebom až po sladký croissant. A mám jeden veľmi nezdravý zvyk, z ktorého sa mi nedarí vyliečiť sa. Pečivo mám najradšej s hrubou vrstvou masla, prípadne iných pomazánok, salám atď. Ale maslo je jednoznačne mojou najväčšou slabinou pri jedení pečiva.
Preto som si hneď všimol jeden nový polotovar v Lidli, keď mali americké dni – mrazené predpečené bagety plnené cesnakovým maslom a bylinkami. Bagety boli výborné, zvonka chrumkavé, zvnútra nasiaknuté korenistým cesnakovým maslo, proste pochúťka ako vyšitá pre mňa. Časom sa v obchode objavili aj mexické a francúzske (s modrým syrom) variácie, všetky výborné.
Keď sa sezónne akcie skončili, rozhodli sme sa bagety spraviť sami. Nie je to ťažké a výsledok je výborné jedlo, podobne ako u Umučených zemiakov, vysoko variabilné, s možnosťou vyžitia individuálnych chúťok malomestských gurmánov.
Suroviny:
- bagety
- maslo
- pre cesnakovú plnku: cesnak, soľ, rozmarín, alebo iné bylinky
- pre plnku s modrým syrom: syr typu Niva, čierne korenie
Ako na to:
- bagety narežem šikmými rezmi, tak aby boli na 90% oddelené, aby ich kúsky bagety tých zvyšných 10% držalo pokope
- pripravím plnku: zmäknuté maslo premiešam s prísadami podľa vlastného gusta (my sme robili cesnakovú a nivovú plnku)
- maslovú zmes natriem medzi do rezov, ktoré som na bagete spravil
- dám do rúry na 220 stupňov piecť na 10-15 minút
Tip: vyskúšali sme aj variáciu, keď sme maslom potreli celú polku bagety (viď obrázok). Výsledkom je však viac vysušená, chrumkavejšia bageta. Odporúčam radšej šikmé rezy.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!
Aan says
nemaju ich len v lidli, ale dlhodobo aj v inych sietach, myslim ze napr. kaufland napr., mne to inak nechuti, niet nad cerstve a/lebo doma robene pecivo a tiez to nasiaknutie do bagety nic moc, lepsie ked je to na povrchu, to uz su lepsie nejake zapekane obycajne rohliky co sa hodia na plech, kydne sa dnu nejaky syr, sunka a pod. a chuti to docela fajn
elvis says
otázka zvyku. ja si napr. aj francúzske toasty robím tak, že ich nechám poriadne nasiaknuť vajcami, potom keď ich vypečiem sú zvonka chrumkavé, zvnútra zas fajn rozmočené 😀
Eva says
Nemám rada polotovary,najlepšie je všetko čerstvé.
Z pečiva plním len rožky tvarohovou náplňou a osmažím na masle v sladkom prevedení.
Martina says
ja som bola toto leto v amerike a cesnakovy chlieb som jedla ako na beziacom pase, je uzasny 🙂