Nedávno sme si v rámci spoznávania nových vecí (a veľkej syrovej akcie) v Metre kúpili britskú klasiku, syr Blue Stilton, ktorý Briti skromne nazývajú len kráľom syrov (je to syr s modrou plesňou). Rýchlo som k nemu aj vyhľadal nejaký recept, na ktorom by sme ho mohli vyskúšať.
Pomerne odpudivo vyzerajúci syr (ešte o ňom v budúcnosti niečo napíšem) v nás najprv vyvolal nedôveru, po jeho degustácií sme však porozumeli nadšeniu Britov k tejto delikatese. Syr bol výborný. Až tak dobrý, že nám bolo ľúto ho zavariť do jedla, radšej sme sa rozhodli pomaličky ho zjesť pri poháriku bieleho vína. Takže dnešný recept nemá nič spoločného s prvými dvoma odstavcami článku, kľudne ich môžete preskočiť 😀 .
Hanba, nehanba, plnené šampiňóny sme začali variť s náhradou Stiltonu, našou klasikou, Nivou (teraz sa asi všetci Briti mračia). Plnka pozostáva z mixu nivy, chleba, masla a byliniek. Toto jedlo je nielen rýchle, jednoduché a chutné, ale naviac aj výborne vyzerá. Veľmi sa preto hodí ako predjedlo, prípadne ako jednohubky, keď máte návštevu, ktorú chcete svojimi kulinárskymi schopnosťami ohúriť.
Suroviny
- 85 g masla
- 5 šalotiek (prípadne jedna malá cibuľa)
- 150 gramov bieleho chleba
- 125 gramov Nivy (alebo iného syra s modrou plesňou)
- 1 lyžička sušenej šalvie
- 2 lyžice čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
- 300 gramov šampiňónových klobúčikov
Ako na to:
- Rúru zapnem na 170 stupňov
- Šampiňóny treba očistiť a odstrániť nožičky, aby sa klobúčiky dali naplniť (túto nezáživnú prácu sa mi podarilo delegovať na manželku s odôvodnením, že ako momentálny šéfkuchár sa musím venovať kreatívnej časti receptu, plnke)
- V panvici rozpustím maslo, pridám nadrobno nakrájanú cibuľu a pražím asi 3-4 minúty
- Chlieb, syr, koreniny a maslo s cibuľou mixérom postupne rozmixujem. Výsledkom by mala byť mierne hrudkovitá štruktúra plnky.
- Plnku natlačím do klobúčikov, ktoré umiestnim na pekáč.
- Hríby pečiem asi 35 minúť, kým nedostanú krásnu zlatistú farbu.
Hotovo, jednoduché, rýchle, krásne, chutné.
tento says
ojojoj, tie hríbiky vyzerajú velmi zvodne. treba k tomu suchý chlieb, čerstvý, alebo môže byť aj strúhanka?
ND says
Použili sme čerstvý chlieb, podľa mňa môže byť aj pár dní starý, roztopené maslo ho aj tak zmäkčí. Strúhanku by som nepoužil, je príliš jemne nastrúhaná.
rdb says
Pridávam k tomu aj lupienky z mandlí. (musel som sa pochválit)
ND says
Znie to dobre. Navrch ako ozdobu, alebo vmiešané do mixu?
rdb says
jasne ze na vrch ako ozdobu. Pekne sa to pripecie do chrumkava… jaaaaaaaj
Gurmán v exile says
Nuž, tak včera sme si vyskúšali tento recept. Mali sme šťastie, podarilo sa nám kúpiť obrovské šampiňóny, takže aj estetika bola v poriadku. No a tie chute… dokonca aj môj otec – ktorý je tradicionista v kuchyni – mal len dobré slová…
papalouc says
hríby vždy a všade na každý spôsob. Takto prvýkrát ale chute to boli rajské
emkej says
a nemoze sa to podavat – inak je to vynikajuce- prvykrat som to robila pocas MS vo futbale – chlapstvo si pochvalovalo – mno – ci sa to nemoze podavat ako predjedlo? Ci by to bolo velmi syte ako predjedlo? ak predjedlo, potom k tomu biele suche vinko?
emkej says
aj na slavnostnejsie zalezitosti…hups….da sa to podavat aj ako predjedlo….
Gabriela says
vazeny admin, zmente prosim kategoriu…sampiony su HUBY…nie hriby…inac vase stranky su super
ND says
Milá Gabriela, toto je otázka, ktorú riešia na mnohých blogoch, zatiaľ asi bezvýsledne. Odporúčam tento článok 😀
http://zatko.blog.sme.sk/c/88702/Huby-ci-hriby-Som-z-toho-jelen.html
A ďakujeme za pochvalu 🙂
Gabriela says
ND, dakujem za odkaz…vsetko som si precitala…predpokladam, ze aj ty…a teda mas v tom jasno :)…ja v tom mam jasno najmenej takych 30 rokov…sampiony, hlivy, kozaky, hriby, plavky, plamienky, kuriatka, cirovky, povabnice, judasovo ucho, atd. su vsetko huby a nie hriby…hriby su rurkovite huby z triedy bazidiovych…a nie vsetky hriby su jedle…ale vyznacuju sa jednou vybornou vlastnostou-ziadna rurkovita huba nie je smrtelne jedovata…oznacovanie vsetkych hub hribmi je narecove…to mne by sa potom celkom pacilo, keby sa tato kategoria tu volala “kozare”…my na vychode totiz nechodime zberat huby, ale kozare…alebo moj pradedko volal huby “komprdy”…to by sa mi tiez pacilo…len neviem, co by na to ini ucastnici tychto stranok povedali 🙂
Tex-Mex says
Gabriela, naozaj zaujímavý komentár. A variť viete, keď už sme tu u Gurmána?
Gabriela says
Tex-Mex, ked ste sa uz opytali, tak sa skromne priznavam, ze varit viem a velmi dobre 🙂
Tex-Mex says
vďaka za odpoveď 🙂
ja len preto, že ste vymenovali polovicu lesa, ale žiadnu pripomienku k receptu 🙂
Gabriela says
ND, aj ja som nasla jeden zaujimavy odkaz pre Vas 🙂
http://www.nahuby.sk/poradna_detail.php?poradna_id=859
Anonym says
zaujímavý odkaz, konečne mám v tom jasno
Dcéra potrebuje do školy uviesť, aký je rozdiel medzi hríbami a hubami.Prosím poradte mi.
Odpoveď
Huby-to sú všetky huby, ríša Fungi.
Hríby – to sú hríbovité huby čeľade Boletaceae, ktoré majú pod klobúkom rúrky a nie lupene. patria sem, “pravé”hríby, kozáky, masliaky a suchohríby.
dr. Ivona Kautmanová, 23.06.2005