Šampiňóny plnené modrým syrom a bylinkovým maslom sú jedným z našich najúspešnejších receptov, istý hit pri každej návšteve. Nebol ešte nikto, kto by si nedal ďalší kus 🙂 Jediná výčitka istých zdravo sa stravujúcich osôb (aj to len po štvrtom-piatom zbaštenom kuse 🙂 je, že sú možno „ťažké“.
Len pre nich sme vyhľadali a navarili zdravšiu variantu, plnenú zdravým a chutným špenátom a mixom syrov. Efektné a zdravé predjedlo pre všetkých. Voila!
Suroviny:
- 700 g šampiňónov
- 1 PL olivového oleje
- 1 PL masla
- 1 cibuľa, najemno nakrájaná
- 1,5 dl strúhanky
- 220 g smotanového syru Lučina (neochutený)
- 4 PL kyslej smotany
- Cca. 2,5 dl strúhaného syra –ideálne v kombinácii dvoch, jednej silnejší, zrelší syr, druhý klasický (sorry za mierku v dl, pôvodný recept udáva všetko v hrnčekoch)
- 280 g uvareného špenátu
- Trochu štipľavej, čili omáčky
- Soľ, čierne koreni
Postup
- Šampiňóny umyjem, trochu usuším, odlomím im nožičky, ktoré potom nakrájam nadrobno
- Na rozpálenom oleji+masle niekoľko minút pražím cibuľu a nožičky, kým všetko zmäkne
- Pridám strúhanku, osolím, okorením, ešte asi 2 minúty všetko prepečiem, potom nechám vychladnúť
- Zo špenátu vytlačím čo najviac vody, aby plnka nebola príliš vodnatá
- V mise pomiešam Lučinu, smotanu, strúhané syry a vychladnutú cibuľovú zmes, všetko dobre premiešam. Pridám špenát, soľ, čierne korenie a trochu štipľavej omáčky a všetko ešte raz poriadne rozpracujem
- Pripravenú masu pomocou lyžice naplním do klobúčikov, šampiňóny poukladám na pekáč.
- Pečiem pri 190°C asi 30-35 minút, kým sa šampiňóny upečú a plnka začne dostávať zlatistú farbu.
- Nechám trošku vychladnúť a servírujem.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!