S týmto jedlom, ktoré je typické pre severné Belgicko som sa stretol počas školenia, ktoré som mal šťastie absolvovať v Bruseli. Školenie bolo síce pomerne zaujímavé, mňa však viac zaujímalo mesto, resp. jeho špeciality, najmä čokoládové, pivné, ale aj iné miestne maškrty (priznám sa, raz som neodolal ani indickej reštaurácií, na druhej strane, dotieravej pohostinnosti celej ulice tureckých a gréckych reštaurácií som úspešne vzdoroval).
Tak som naďabil na kuracie waterzooi, ktoré sa mi najprv nepozdávalo, mäso je totiž servírované s omáčkou bohatou na rôznu zeleninu. Možno odtiaľ pochádza aj pomenovanie (waterzooi znamená „vodnatý bordel“). Premohol som však svoje predsudky, a neobanoval som. Kura je výborné, s jemnou chuťou zelených korení a zeleniny a najmä s bohatou polievkovitou omáčkou, ktorá je rajom pre tých gurmánov, ktorí radi pomáhajú v domácnosti a predčistia tanier kusom čerstvého chleba, aby bolo umývanie riadu jednoduchšie.
Suroviny:
- 500 gramov kuracieho, alebo rybacieho mäsa
- 5 dkg masla
- 500 l kuracieho vývaru
- 1,5 dl bieleho vína
- 1 kus póru
- 2 mrkvy
- ½ menšieho zeleru
- 2 petržleny
- 1 bobkový list
- ½ lyžičky tymiánu (nepovinné, ale malomestský gurmán odporúča)
- ½ lyžičky estragónu (nepovinné, ale malomestský gurmán odporúča)
- Kúsok petržlenovej vňate
- 2 dl smotany na šľahanie
- 1 žĺtok
- Soľ, biele korenie
Postup:
- Zeleninu sme očistili a nakrájali na približne rovnako veľké kúsky (cca. rozmer zápalky)
- V hrnci sme rozpustili maslo, v ňom sme opiekli kusy mäsa
- Mäso sme podliali vývarom, suchým bielym vínom, pridali sme bobkový list, petržlenovú vňať, tymián a estragón, soľ, korenie
- Zakryli sme hrniec a na miernom ohni sme mäso varili asi 30 minút
- Počas varenia, po asi 20 minútach sme k mäsu pridali zeleninu (aby sa nám úplne nerozvarili)
- Keď bolo mäso už mäkučké, vybrali sme ho z hrnca
- Smotanu sme premiešali so žĺtkom, primiešali doň trošku zo šťavy, aby vajce nedostalo teplotný šok, potom sme to postupne zamiešali do šťavy
- Šťavu sme poriadne premiešali (už nevariť!), následne ešte jemne dochutili kúskom muškátového orechu a citrónovej šťavy
- Šťavu sme priliali k mäsu a servírovali s čerstvo upečenou bagetou
Tip: Ak máte radi sladkovodné ryby, skúste nimi nahradiť kuracie mäso a spraviť rybací bodrel. Podľa wikipédie bolo totiž toto jedlo pôvodne robené z rýb z rieky Gent. Belgičania však prešli ku kuraciemu mäso po tom, ako sa voda v rieke znečistila a ryby sa vytratili.