Pesto považujeme za jednu z najlepších výmyslov talianskej kuchyne. Zmes nasekanej bazalky, píniových orieškov a kvalitných talianskych tvrdých syrov a olivového oleja je výnimočne chutná, v kombinácií s cestovinami dostanete veľmi rýchle a chutné talianske jedlo.
Pesto dostať už aj v našich obchodoch. Nekupujte však to najlacnejšie, je preplnené olejom a bazalkou a ostatné prísady sú v značnej miere zanedbané. Prípadne si môžete pesto vyrobiť aj doma, na nete sú dostupné recepty.
Recept kuracích pŕs s pesto omáčkou sme našli na internete. Pesto sa typicky podáva s cestovinami, preto znel tento recept prekvapivo, nevšedne, ale veľmi sľubne. Zaujímavé je aj opečenie kuracieho mäsa ne masle. Takže sme ho vyskúšali a boli sme ohúrení. Kombinácia aromatického pesta, kyslosti suchého bieleho vína a na masle opečeného mäsa je výnimočná. Neviem, či je tento recept originál taliansky, alebo výsledok nejakej fúzie, ale rozhodne sa ho oplatí vyskúšať.
Suroviny:
- 500 g kuracích pŕs
- 0,5 dl bieleho vína (minimálne)
- olej
- 25 g masla
- 2 dl smotany na šľahanie
- 150 g pesto
- 2 lyžice múky
- soľ, biele korenie
Ako na to:
- mäso nakrájam na malé kúsky
- osolím, okorením, posypem múkou
- zohrejem olej, pridám k nemu maslo
- hodím na olej mäso, opečiem ho dobiela
- mäso vyberiem z panvice
- do výpeku prilejem víno, po krátkom prevarení aj smotanu a pesto
- omáčku prevarím, pridám k nej opečené mäso
- do pohára vyberiem kúsok omáčky, primiešam do nej pol lyžice múky, vlejem to do panvice, z čoho celá omáčka krásne zhustne
Hotovo. Kura sa podáva s cestovinami , alebo ryžou.
Ondro says
Nechali sme sa inšpirovať a vyskúšali sme túto omáčku na mäsové tortelliny. Asi to neprekvapí, ale veľmi to pasovalo.
Katarína Borosová says
Včera som mala hostí, tak som hľadala recept, čo nie je okukaný. Zožala som obrovský úspech a celá príprava mi trvala sotva 15 minút. Čo sa pesta týka, vyrobila som si ho sama z doma mletej bazalky naloženej v soli, strúhaného syru Pecorino a Eidam. Bolo to báječné, ďakujem za dobrý nápad!
Gabriel says
Pesto je fakt skvelá vec, úžasne sa s ním varí.
Anonym says
preco prznite “talianske” jedla mukou a slahackovou smotanou?
ND says
To je predsa jednoduché. Lebo je to výborné jedlo. Nikto netvrdil, že je to autentický taliansky recept. A kým je výsledok dobrý, je to vlastne aj jedno.
Kľudne vynechajte múku, aj smotanu, ak vám nesedí. Ja vám to nebudem vytýkať.
Zuzu says
Vďaka za recept, určite vyskúšam 🙂 Na margo Anonyma: kto sa chce hrať na talianske a netalianske suroviny, nech to nevarí. My ostatní sme sa receptu potešili 😉
Marian says
je to super recept ja tam pridavam este pokrajane Paradajky aaa parmezan miesto muky tiez to zahusti