Pesto považujeme za jednu z najlepších výmyslov talianskej kuchyne. Zmes nasekanej bazalky, píniových orieškov a kvalitných talianskych tvrdých syrov a olivového oleja je výnimočne chutná, v kombinácií s cestovinami dostanete veľmi rýchle a chutné talianske jedlo.
Pesto dostať už aj v našich obchodoch. Nekupujte však to najlacnejšie, je preplnené olejom a bazalkou a ostatné prísady sú v značnej miere zanedbané. Prípadne si môžete pesto vyrobiť aj doma, na nete sú dostupné recepty.
Recept kuracích pŕs s pesto omáčkou sme našli na internete. Pesto sa typicky podáva s cestovinami, preto znel tento recept prekvapivo, nevšedne, ale veľmi sľubne. Zaujímavé je aj opečenie kuracieho mäsa ne masle. Takže sme ho vyskúšali a boli sme ohúrení. Kombinácia aromatického pesta, kyslosti suchého bieleho vína a na masle opečeného mäsa je výnimočná. Neviem, či je tento recept originál taliansky, alebo výsledok nejakej fúzie, ale rozhodne sa ho oplatí vyskúšať.
Suroviny:
- 500 g kuracích pŕs
- 0,5 dl bieleho vína (minimálne)
- olej
- 25 g masla
- 2 dl smotany na šľahanie
- 150 g pesto
- 2 lyžice múky
- soľ, biele korenie
Ako na to:
- mäso nakrájam na malé kúsky
- osolím, okorením, posypem múkou
- zohrejem olej, pridám k nemu maslo
- hodím na olej mäso, opečiem ho dobiela
- mäso vyberiem z panvice
- do výpeku prilejem víno, po krátkom prevarení aj smotanu a pesto
- omáčku prevarím, pridám k nej opečené mäso
- do pohára vyberiem kúsok omáčky, primiešam do nej pol lyžice múky, vlejem to do panvice, z čoho celá omáčka krásne zhustne
Hotovo. Kura sa podáva s cestovinami , alebo ryžou.
Nechali sme sa inšpirovať a vyskúšali sme túto omáčku na mäsové tortelliny. Asi to neprekvapí, ale veľmi to pasovalo.
Včera som mala hostí, tak som hľadala recept, čo nie je okukaný. Zožala som obrovský úspech a celá príprava mi trvala sotva 15 minút. Čo sa pesta týka, vyrobila som si ho sama z doma mletej bazalky naloženej v soli, strúhaného syru Pecorino a Eidam. Bolo to báječné, ďakujem za dobrý nápad!
Pesto je fakt skvelá vec, úžasne sa s ním varí.
preco prznite “talianske” jedla mukou a slahackovou smotanou?
To je predsa jednoduché. Lebo je to výborné jedlo. Nikto netvrdil, že je to autentický taliansky recept. A kým je výsledok dobrý, je to vlastne aj jedno.
Kľudne vynechajte múku, aj smotanu, ak vám nesedí. Ja vám to nebudem vytýkať.
Vďaka za recept, určite vyskúšam 🙂 Na margo Anonyma: kto sa chce hrať na talianske a netalianske suroviny, nech to nevarí. My ostatní sme sa receptu potešili 😉
je to super recept ja tam pridavam este pokrajane Paradajky aaa parmezan miesto muky tiez to zahusti