Predstavujeme vám recept na ďalšiu variáciu na obľúbenú tému: talianskej rizoto. Tentokrát ochutíme rizotový základ voňavou zmesou čerstvých lesných húb a štipkou tymiánu. (Ak by ste mali chuť na rizoto ochutené Gorgonzolou, tu nájdete recept…)
Rizoto s lesnými hubami
Čas prípravy
Čas varenia
Celkový čas
Rrizotový základ ochutíme voňavou zmesou čerstvých lesných húb a štipkou tymiánu.
Kuchyňa: Talianska kuchyňa
Suroviny
- 300 g čerstvých lesných húb, resp. konzerva - zmes lesných húb vo vlastnej šťave
- 300 - 350 g guľatozrnnej ryže na rizoto napr. Arborio, alebo Carnaroli
- 1l slepačieho (zeleninového) vývaru
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 70 ml suchého bieleho vína
- 50 g permezán, Grana Paddano
- 50 g masla
- 4 pl lyžice rastlinného oleja, olivového oleja (voliteľná možnosť)
- 2 výhonky tymianu
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- bazalka
Postup
- Nakrájam huby, cibuľu a cesnak na malé kocky.
- Na panvici zohrejem olej a pridáme cibuľu, cesnak a ryžu. Troska orestujem (do zlatista).
- Zalejem vínom a počkám, kým sa odparí alkohol z vína.
- Pridám huby a slepačí vývar. Okorením, osolíme a pridám aj štipku sušenej, čerstvej bazalky a tymiánu.
- Varím do hotova pod vrchnákom - ak chcete zachovať klasický postup, pridávajte vývar postupne a rizoto celý čas premiešavajte) .
- Pred tým, ako by bolo jedlo úplne hotové, pridám troška strúhaného parmezánu a maslo. Nechám niekoľko minút odstáť pod pokrývkou.
- Pred servírovaním posypem parmezánom a ozdobím bazalkou.