Tentoraz máme pre vás dva výborné recepty od našej čoraz aktívnejšej spolugurmánky, Janky R. Obe sa výborne hodia na zimné obdobie. Ako prvú vám predstavujeme zaujímavú variáciu polievky, ktorá je každému známa a ktorá je hádam v každej domácnosti pripravovaná tak trošku ináč: cesnačku. U nás ste už mohli nájsť cesnakovú polievku pani Garlicovej, ktorá bola charakteristická použitými bylinkami a Janka R. nám zase predstavila zvodnú Cesnakovú polievku s pórom a smotanou. Dokonalá vec na zohriatie sa prevenciu pred prechladnutím. Suroviny sú uvedené pre 3 l hrniec.
Suroviny:
- 2 lyžice masla
- 1 hlávka cesnaku /pretlačiť/
- 1 pór nakrájať na kolieska
- 1 smotana na varenie
- 2-3 lyžice hladkej múky
- 3 kocky bujóny /môže byť aj mix – zeleninový, kurací, hovädzí/
- podľa potreby soľ na dochutenie
- chlieb alebo pečivo opečené, prípadne hotové krutóny
Postup:
- Do hrnca dáme rozpustiť maslo, pridáme pretlačenú celú hlávku cesnaku, chvíľu orestujeme, pridáme pór, premiešame, zalejeme cca 2,5 l vody.
- Keď začne polievka vrieť, pridáme bujóny.
- Po cca 5 minútach polievku zahustíme smotanou na varenie s 2-3 lyžicami hladkej múky /podľa toho či ju chcete mať hustejšiu/ a necháme ešte prevrieť.
- V prípade potreby ešte dochutíme soľou.
Polievku podávame s opečeným pečivom alebo chlebom. Ten zvyknem pripravovať tak, že na plech si dám papier na pečenie – naň dám na kocky nakrájané kúsky pečiva alebo chleba a dáme na chvíľu do rúry zapiecť.
Dobrú chuť!!