Ku plnenému kurčaťu, tak, ako ho robila moja matka či babka, mala naša rodina hneď niekoľko výhrad:
– mne, ako praktizujúcej kuchárke, vadila pracnosť a časová náročnosť tohto receptu a – keďže som kurča nikdy nedokázala naplniť tak rovnomerne, ako to vedela moja mama, nezanechajúc po sebe plnkou zababranú kožu kuraťa ( a kuchyňu), rada som tento vrchol kulinárskeho umenia prenechávala mame
– synom vadilo, že je plnky tak máááálo. Čo ale zmôžete proti faktu, že koža kuraťa nie je balón a objem brušnej dutiny je tiež daný
– manžel reklamoval, že mäso, zhora i zdola obložené plnkou, sa viacmenej len dusí, a tak pripomína skôr varenú, než pečenú kuracinku
Odkedy toto kurča robievam už len ja, prešlo niekoľkými vylepšeniami, ktoré horeuvedené výhrady načisto odstránili.
Suroviny:
- 1 väčšie kurča,
- 6 včerajších žemlí,
- trocha mlieka,
- 9 vajec,
- 2 veľké cibule,
- olej,
- biele korenie,
- soľ,
- vegeta,
- petržlenová vňať,
- údená slanina,
- grilovacie korenie.
Postup:
- Na troške oleja udusím do sklovita na kocky nakrájanú cibuľu a nechám vychladnúť.
- Kurča vykostím tak, že po dĺžke chrbta narežem kožu a ostrým nožom oddeľujem mäso od trupu tak, že nakoniec dostanem dlhý plát rozprestretého kuraťa s ponechanými stehienkami a krídelkami. (Menej skúsené gazdinky si môžu kurča iba naporcovať.)
- Do väčšej misy dám na kocky nakrájané žemle, polejem trochou mlieka tak, aby ho žemle vpili, nesmú v nich čvachtať. Raz – dva razy premiešam, aby boli nasiaknuté rovnomerne a idem ochucovať: Prisypem udusenú cibuľu, dám 2 hrste nasekanej petržlenovej vňate, žĺtka, soľ, vegetu, biele korenie (ak mám, tak aj na tenké pásiky nakrájanú kápiu – farebne to ukáže v plnke výborne). Všetko zmiešam, ochutnám a ak je to chutné, ešte opatrne pridám sneh z vyšľahaných bielkov.
- Spodok hrnca alebo pekáča vysteliem tenkými plátkami slaniny, na ne rovnomerne rozvrstvím plnku. Na plnku príde kurča (kožou nahor), ktoré som predtým z oboch strán posypala grilovacím korením. Polejem asi 0,5 dl oleja a podlejem trochu vody.
- Zakryté dusím asi jednu hodinu, kým kurča nie je mäkké, potom už len odkryté nechám, aby dostalo tú pravú chrumkavú farbu.
Szabová says
Tento recetp je proti môjmu gustu. Odporné rozpľaštené vykostené nič a rozmočených žemkiach. Plnky treba urobiť menej, chutnejšej z kuracích pečienok a kuriatko naplniť trochu pod kožu a ostatok do trupu. Keď sa dôkldne prepečie
tiež na chrumkavo, mäso má bielu farbu, ako varené, alebo dusené, ale na rchu je kurča chrumkavé a hlavne plnka je pekne dnuká. Mne sa tento recept vôbec
nepáči.
ND says
V tomto bode si dovolím nesúhlasiť, veľa plnky je práve pointa tejto variácie klasického plneného kurčaťa, ako je to v úvode príspevku napísané. A keďže som toto kurča aj koštoval, dovolím si tvrdiť, že v ničom nezaostáva za klasickou variantou. Jedine možno vo výzore, ale to je malá cena za pridanú hodnotu plnky.
CampanulaCarpatica says
Hmm. Jedna vec je chut a druha je estetika. S estetikou moze ale aj chut rast, aspon u mna. Ja riesim tento problem tak, ze
1) Kupujem kurca a naplnim ho len do brusnej dutiny, aby bola koza chrumkava a mäso pecene, nie dusene (plnka s pecenou, drobkami, petrzlenom , zemlou, pecenou cibulkou).
2) Okrem kurcata kupim stehna, opatrne stiahnem kozu tak, aby bola vyvratena “na ruby”, ale koniec este ostal na kosti. Kost dole precvaknem kliestami alebo sekierkou, chranim kozu a svoju ruku papierom alebo rukavicou). Kozu naplnim ako vrece s plnkou (nepreplnit, praskla by) a zavrem sparatkom. Peciem spolu so sliepkou (stavu pravidelne odliat, aby sa plnka nevarila). Mäso stehien pouzijem na ine ucely.
germa says
u nás sa už kurča ani nekupuje, len stehná a prsia. Stehá buď plníme, alebo klasicky grilujeme a prsia na x spôsobov. Nejako plnka neletí a ak, tak ju robím len ako dobrotku pri nejakej príležitosti pre tých, ktorí plnku majú radi. A tých ej u nás veľmi málo 🙁
A.S. says
Fuj, to hnusné rozpľaštené kurča, kto to už len vie zjesť.
germa says
vážení, prečo vám vadí tvar kurčaťa?! Nie je dôležitá chuť?
Martin says
Tvar mi teda nevadí vůbec, vypadá to hodně jedle :-). Snad jenom těch 9 vajec mi přijde trošku moc, ale asi to tak má být …
ria says
Neviem ,čo Vam na tom vadi.Ja to tiež niekedy robim takto (takisto kvôli plnke) a nikomu to doma nevadi. Kura je vyborne prepečene a ked sa to naporcuje je to v pohode.
A.S. says
Deväť vajec do plnky nepatrí. Do plnky má ísť zopár kuracich pečienok a dva surové vajcia a zahustenie strúhanky alebo nadrobno narezanej žemle. A samozrejme trochu mlieka. Deväť vajec fúj, to musí by jedná ťažká praženica a nie plnka. Dobrú chuť.
ND says
Patrí, nepatrí, praženica, strúhanková kaša…
Každému chutí niečo iné, každé jedlo môže mať nekonečné množstvo variácií a derivátov. Aj o tom je gastronómia. Vyhlasovať jeden postup prípravy jedla za absolútny, a zhadzovať iné preferencie ostatných ľudí je dosť krátkozraké.
S. says
Ale veď nato ke komentár, vyjadriť svoj postoj a názor. Už aj to vadí, keď sa nájde niekdo, kdo nepochváli recept? Aj na kritiku si treba zvyknúť.
ND says
Nerozumieme sa. Konštruktívna kritika, alebo opísanie inej, podľa čitateľa lepšej verzie receptu je jedna vec, ktorú radi privítame v komentároch. Postoj “toto je nanič, treba to robiť takto…” je niečo úplne iné, najmä v takej subjektívnej oblasti, ako je jedlo a chute.
Chcel som len poukázať na potrebu rešpektovania druhého názoru. Ja rešpektujem, že vy robíte toto jedlo klasickým spôsobom…
S. says
No už dosť z toho kuraťa, dajte tám konečne niečo iné!!
Soňa says
Niekto si dal námahu popísať svoj recept a je hrozné čítať niektoré ohlasy. Koľko ľudí, toľko chutí… Naučme sa už konečne v demokratickom svete rešpektovať rôzne názory. A možno , že tí čo kritizujú nevedia ani to kurča…Namiesto kritiky pridajte svoj recept !
Zuzana says
Podľa mňa je otrasné nie to kurča, ale skôr spôsob vyjadrovania sa niektorých komentujúcich.
Niekto tu s dobrým úmyslom napíše recept, aby sme mali možnosť ochutnať aj niečo nové a aby si tí, ktorým sa recept páčil mohli rozšíriť svoj kuchynský repertoár . Poniektorí z vás však zavrhli recept len po prečítaní. To ste takí vynikajúci kuchári, že viete posúdiť chuť toho kuraťa len podľa obrázku? Tak, klobúk dole pred vami.
Pripadá mi to ako detinské reakcie – aj moje deti na otázku “Čo ste jedli v škole? mi veľakrát odpovedali “Polievka bola FUJ, aj druhé bolo FUJ”- a nakoniec som zistila, že ani neboli na obede…
Mňa rodičia učili: Nekritizuj nič, čo nevieš urobiť lepšie… Z niektorých komentárov vyplýva, že tu máme veľa fantastických kuchárov…. Keď ste takí dobrí, tak hoďte nejaký svoj recept na web… a dúfajte, že sa nenájde zase zopár zarytých negativistov, ktorí si po prečítaní vášho receptu hneď trúfnu odpľuť a znevážiť, čo ste tam dali za nemožný recept, …. oni by to nikdy nezjedli, …..je to FUJ, …. odporné a hnusné…
A čo sa týka toho kuraťa, odporučila by som každému, aby najprv recept vyskúšal a poprípade potom pridal nejaké tie svoje zlepšovacie návrhy – tie všetci privítame s radosťou :):):).
Anonym says
Kašleme na vaše recepty. Máme lepšie!!!
Aan says
mne osobne napr. kura ako take prakticky vobec nechuti, takze radsej jem plnku nez samotne kurca, babka nastastie robi oboje zvlast, kura pre toho kto chce a plnu na 1-2 plechy zvlast zase pre inych
A.Nikolova says
Vyzerá to celkom zaujímavo, ale ja dávam plnku do kurčaťa, je to celé také šťavnatejšie. Ale proti gustu žiaden dišputát.
A ešte jedna rada pre tých. ktorí to možno ešte nepočuli.
Kuriatko pred pečením dôkladne vyumývam v čerstvom mlieku. Vďaka tomu má po upečení krásnu červenkavú farbu. A do plnky dávam kuracie pečienky.
dR says
Super, dakujeme za recept. Vyslo to bezchybne a chutilo to skvelo:)
Anonym says
chode do riti t co tu prisli kritizovat tak ani necitajte a chode do riti
Martina says
vyzera to fantastikcky, mnam 🙂
Luba says
Je to výborný nápad pre tých, ktorí majú radšej plnku ako samotné kurča. Ja robím niečo podobné, kurča vykostím rovnako, len ho celé naplním (zmestí sa tam viac plnky, než do nevykosteného) a zašijem. Porcuje sa potom tak, že sa odrežú stehná a krídla a naplnený trup sa krája pekne ako roláda. Keďže hrudná kosť, rebrá a chrbtica sú už niekde v polievke, tak tam neprekážajú.
Marián Gaľo says
Chcem pochváliť tento recept a aj samotný spôsob prípravy kuraťa. Inšpirovalo ma to k ďalšiemu experimentovaniu s takto vykosteným kuraťom. Skúste urobiť dve varianty plnky. Jedna ako sa vyššie spomína, pečená s kuraťom. Druhou naplňte sáčok na tlačenku a jednoducho ju uvarte. Mňamka…
G.Hergottová says
Keď sa už budete babrať s vykosťovaním kurčaťa, urobte si radšej galantínu z neho. Má to svoje pevné pravidlá, ktoré keď nedodržíte, výsledok bude zmarená snaha. Celý úspech je závislý od výberu surovín:
1. kurča musí byť domáce (kúpené v supermarketoch majú takú tenučkú a nepružnú kožu, že sa nám pri príprave roztrhne; pozor aj na tie, čo predávajú na trhu: sú síce “žltučké”, ale len vďaka tomu, že kurencom prifarbujú krmivo)
2. žemle do plnky musia byť čerstvé (pečivo po vychladnutí má životnosť dve hodiny, potom začína starnúť a zo starého pečiva je potom aj stará plnka)
3. používajte zásadne šunku údenú za tepla – buď talianske prosciutto alebo domáce údené stehno.
Teraz recept:
1. Čerstvé žemličky-kaiserky (najlepšie sú tie, čo si sami upečieme doma, ale môžu byť aj kúpené v obchode, ale čerstvé!!!) nakrájame na kocky, dáme na plech a vložíme do rúry vyhriatej na minimálnu teplotu; dvierka rúry pootvoríme, vložíme tam drevenú varešku, aby vlhkosť unikala von. Usušené žemle poznáme podľa toho, že pri potrasení plechom hrkocú. Nesmú zmeniť farbu – zhnednúť.
2. Pri sušení žemlí vykosťujeme kurča – pomaly, veľmi opatrne a trpezlivo, veľmi ostrým malým nožíkom. Vykostíme aj krídla (prvé dva články odrežeme). Kožu z krídielok a z konca stehien zauzľujeme (aby neunikla šťava).
3. Po vykostení kurčaťa nám vznikne plát nerovnomernej hrúbky. Prázdne miesta (najmä medzi prsami a stehnami) doplníme kuracím mäsom (z pŕs), mäso na povrchu jemne a plytko narežeme, prikryjeme fóliou a zľahka naklepeme, aby hrúbka celého plátu bola rovnaká.
4. Plát mäsa okoreníme čerstvo namletým čiernym korením, jemne osolíme morskou soľou, poukladáme naň úplne na fluspapier nakrájanú šunku.
5. Na šunku navrstvíme plnku.
Plnku urobíme nasledovne:
Vychladnuté usušené žemle skôr pokropíme než zalejeme silným studeným vývarom z kuracích kostí a krídiel. Žemle musiať byť navlhnuté, nie nasiaknuté a žabacie. Kuracie pečienky krátko orestujeme s jednou najemno nasekanou mladou cibuľkou a necháme vychladnúť. Vaječné žĺtky (v pomere 1 žemľa 1 žĺtok) vymiešame s troškou soli a kvalitného masla dopenista. Zmiešame vychladnuté pečienky so žĺtkami a žemľami, pridáme za dve hrste nasekanej petržlenovej vňate (alebo iné čerstvé bylinky podľa vlastnej chuti), dokoreníme, (kto má rád cesnak, pridáme rozotretý, ) prípadne ešte dosolíme morskou soľou. Žiadna vegeta!! Je to svinstvo, čo kazí chuť (je to barlička pre chabé kuchárky, ktoré neúspešne zvládnuté jedlo chcú prehlušiť vegetou).
6. Navlečieme si hrubú potravinársku niť do tupej ihly (na vyšívanie). Ak takú niť nemáme, použijeme krajčírsku, ale si urobíme pradeno aspoň zo 6 nití. Plát naplneného mäsa opatrne zašívame (pri šití zatláčame plnku dovnútra zašitého plátu, aby mal rovnomerný tvar – žiadne hrče alebo prázdne miesta.
7. Pekáč musí veľkosťou zodpovedať (ani malý, aby sa kurča dotýkalo krajov, ani veľký, lebo sa budú prepekať prázdne miesta. Pekáč vystelieme kuracou kožou a kúskami kuracieho surového tuku. Na to položíme naplnený zázrak, ktorý štetcom potrieme mäkkým maslom izbovej teploty. Dáme piecť do horúcej vyhriatej rúry. Po cca 15-20 minútach, keď sa začne piecť, polejeme horúcim kuracím vývarom a mierne znížime teplotu rúry. Neobraciame, len sem-tam podlejeme šťavou (ak jej je málo, polievame horúcim kuracím vývarom).
5 minút pred koncom pečenia už nepodlievame!
Dopečený zázrak vyberieme z rúry (či je dopečený nám napovie jeho krásne zlatistá farba, ale netrvá to viac než 60-80 minút, záleží na tom, akú máme rúru), necháme vychladnúť. Galantína je najlepšia vychladnutá so všakovakou nakladanou zeleninou a voňavým doma upečeným pečivom. Je to fuška, tak si ju necháme na slávnostné príležitosti. A ak sa bude niekomu zdať, že plnky je málo, nech si vyhrnie rukávy a urobí si kurací trhanec skapávajúci na plnom pekáči plnky.
Ahojte, naštvala som vás?
Viglaska Alžbeta says
konečne mám predstavu ako na to som rada ,plnky robím všelijaké .Keď sú deti ,,takto sa všetkým ujde .Najmladší syn nechcel jesť žiadne mäso len krídlo ale plnku áno bola som rada že sa najedol .Takže vďaka dobrý recept.
Čitateľka says
Skúste vybrať z kurčaťa iba prsia / tie pokrájajte a namarinujte na čínštinu/, kurča naplňte plnkou iba pod kožu a na miesto prs, a zašite. Do plnky z rožkov, trošky mlieka, vajec, soli, čierneho korenia, petržlenovej vňate, pridajte na cibuli udusené šampiňóny, prípadne hrášok. Je to zmena a veľmi lahodná.
Čitateľka says
Zabudla som na kúsok masla, tie vymiešam so žĺtkami, soľou a petržlenom.
Lubomir Mašlar says
Konečne profesionálny recept ! Výborné ,ďakujem .
margarida says
Vykostené kurča obdivujem, mne sa to ešte nikdy nepodarilo. A plnky robím zásadne bez hríbov, šunky, slaniny či cesnaku, len veľa petržl.vňate a vajec, aby sa zachovala klasická chuť kurčaťa. Ale sa priznám, že takú plnku ako moja mama nikdy neurobím.