Lávový dezert, alebo asi viac známy ako lava cake je skutočná dekadentná čokoládová mňamka. Zvonka tmavé lákavé cesto, z ktorého sa po zarezaní vidličkou spustí krásna čokoládová “láva”. Tomu sa proste nedá odolať. A máme pre vás aj recept, ako na to.
Nie je vždy jednoduché ju spraviť, presne načasovať pečenie tak, aby vonkajšia časť spevnela a vnútorná ešte ostala dostatočne tekutá, ale oplatí sa skúšať, uvidíte 🙂
Čokoládový lávový dezert – Chocolate lava cake
Čas prípravy
Čas varenia
Celkový čas
Skutočne dekadentná čokoládová mňamka. Zvonka tmavé lákavé cesto, z ktorého sa po zarezaní vidličkou spustí krásna čokoládová "láva". Tomu sa proste nedá odolať.
Typ receptu: Dezert
Suroviny
- horká čokoláda 150g
- maslo 120g
- cukor 50 g
- kakaový prášok 1 PL
- vajce 2ks
- žĺtok 2 ks
- hladká múka 80 g
- maslo na formičky
- niekoľko kvapiek vanilkového extraktu ( môžeme vynechať )
Postup
- Rúru predhrejem na 200 - 220 °C. Maslom potriem štyri formičky.
- Vnútro pohárov posypem kakaovým práškom tak, aby bola celá forma obsypaná kakaom, zvyšok kakaa z formičiek vytrasiem a uložím do chladničky.
- Vo vodnom kúpeli rozpustím čokoládu a primiešam maslo. ( jednoduchší a rýchlejší spôsob je mikrovlnnej rúre – každých 5 sekúnd zmiešam)
- Potom pridám vajcia, žĺtky a vyšľahám na jemný krém, do ktorého postupne primiešam múku.
- Vymiešam na hladké cesto, ktorým plním vychladené formičky max. do ¾ a pečiem vo vyhriatej rúre 10 až 12 minút.
- Po dopečení nechám asi 1 minútu vychladnúť a podávam na tanieri so šľahačkou, resp. vanilkovou zmrzlinou a ríbezľami a jahodami.
Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu “AF5” a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!